«Μαύρες» οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ευρωζώνη εφέτος

0
3

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία θα χτυπηθεί σοβαρά το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Προειδοποίησε ακόμη ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει διαιρέσεις στην ευρωζώνη, οι οποίες είναι δυνατό να απειλήσουν ακόμη και τη σταθερότητα της.

Ενώ όλες οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συρρικνωθούν αυτό το έτος, επτά οικονομίες της ευρωζώνης θα δουν το χρέος τους ως προς το ΑΕΠ πάνω από το 100%, με την Ελλάδα να φτάνει το 200% και το ιταλικό χρέος να εκτινάσσεται στο 159% από το 135% ενώ συνολικά το χρέος της ευρωζώνης ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί άνω του 100%.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,3% το 2021, που και πάλι αφήνει την οικονομία της περίπου 3% χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της Κομισιόν μέχρι το τέλος του 2021.

Οι προβλέψεις έρχονται καθώς η ευρωζώνη βρίσκεται σε παρατεταμένη συζήτηση αναφορικά με το πώς να ξεκινήσει η ανάκαμψη μόλις τελειώσει η οικονομική κρίση.

Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες έχουν πιέσει για την έκδοση κοινών ομολόγων και μεγάλης κλίμακας μεταβιβάσεις από πιο πλούσιες, βόρειες οικονομίες, προς τις νότιες κυρίως οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, για να αποτραπούν χρόνια στασιμότητας.

Ωστόσο, οι εργασίες για ένα σχέδιο ανάκαμψης προχωρούν αργά, ενώ μπαίνουν νομικοί και πολιτικοί περιορισμοί, κάνοντας απρόθυμες τις Γερμανία και Ολλανδία να δεσμεύσουν μεγάλα ποσά σε ένα ενιαίο πλάνο ανάκαμψης.

Η Κομισιόν εξάλλου στις εξαμηνιαίες προβλέψεις της δηλώνει ότι ενδεχόμενη αποτυχία εξεύρεσης κοινής δημοσιονομικής απάντησης, θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη ζημιά.