Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

0
2

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το άνοιγμα των οικονομιών και μετά τα  δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,47% στις 328,24 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,24%, στις 10.465,17 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,11% στις 4.277,63 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE ενισχύθηκε 1,01% στις 5.799,77 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,09%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,08%.

Ο ρυθμός μετάδοσης του κοροναϊού παρέμεινε κάτω από το βασικό όριο του 1 στη Γερμανία μετά την αρχική χαλάρωση των μέτρων lockdown, ανέφερε το Ινστιτούτο Robert Koch.

Η Γαλλία εν τω μεταξύ εξέφρασε τη θέση της ότι όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση σε οποιοδήποτε πιθανό εμβόλιο κορονοϊού που αναπτύσεται από τον φαρμακευτικό γίγαντα Sanofi, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι πιθανότατα θα δοθεί προτεραιότητα στις ΗΠΑ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι από την πανδημία του κορονοϊού έχουν ξεπεράσει τους 302.000, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 4,44 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.

Στα μάκρο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημείωσε άνοδο 3,9% τον Απρίλιο από ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 1,5%. Αυτή ήταν η πρώτη άνοδος αυτό το έτος καθώς η κινεζική οικονομία βγαίνει σταδιακά από τα δρακόντεια μέτρα που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Πίσω στην Ευρώπη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat έδειξαν τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 3,8% το α' τρίμηνο του 2020 από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ της Ε.Ε. συρρικνώθηκε κατά 3,3%. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις του ΑΕΠ από την έναρξη της έρευνας το 1995, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων υποχώρησε κατά 0,2% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. το α' τρίμηνο του 2020. Αυτή είναι η πρώτη υποχώρηση από το β' τρίμηνο του 2013 για την Ευρωζώνη και το α' τρίμηνο του 2013 για την Ε.Ε.

Περαιτέρω στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή αποκάλυψαν ότι το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,2% το α' τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από την οικονομική κρίση του 2008.

Σε επίπεπο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της GEA Group σημείωσε άνοδο άνω του 9% μετά την ανακοίνωση ισχυρών κερδών για το α' τρίμηνο, ενώ εκείνη της βρετανικής Hammerson σημείωσε άνοδο 10%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της βρετανικής W.H. Smith σημείωσε ''βουτιά'' 8,8% ενώ η μετοχή του ελβετικού κατασκευαστή οικοδομικών υλικών LafargeHolcim υποχώρησε 6%.