Μεγαλύτερες του αναμενομένου οι ζημίες της JetBlue Airways στο τρίμηνο

0
4

Ζημίες της τάξης των 268 εκατ. δολ. ανακοίνωσε η JetBlue Airways την Πέμπτη, με την εταιρεία να πέφτει θύμα, όπως και όλος ο κλάδος των αερομεταφορών, της συντριβής της ταξιδιωτικής κίνησης από την πανδημία του κορονοϊού.

Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα περικοπή του βιβλίου παραγγελιών αεροσκαφών από την Airbus κατά 34% μέχρι το 2022,  προκειμένου να εξοικονομήσει 1,1 δισ. δολ.

Η ρευστότητα της εταιρείας τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 3,1 δισ. δολ.

Τα έσοδα στο α΄ τρίμηνο υποχώρησαν κατά 15,1%, στα 1,59 δισ. δολ.  σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, με μεγαλύτερη πτώση εκείνη του Μαρτίου, που διαμορφώθηκε στο 52%. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 1,70 δισ. δολ. στο τρίμηνο.

Οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 268 εκατ. δολ., έναντι κερδών 42 εκατ. το α' τρίμηνο του 2019.

Με την εξαίρεση των μοναδικών δαπανών, η καθαρή ζημία διαμορφώθηκε στα 116 εκατ. δολ. ή στα 0,42 δολ. ανά μετοχή. Αναλυτές σε έρευνα της FactSet ανέμεναν ζημίες της τάξης των 0,30 δολ. ανά μετοχή.

Μέχρι το 2022, με βάση τον νέο σχεδιασμό, η JetBlue θα παραλάβει 40 νέα αεροσκάφη από την Airbus αντί για 61 τα οποία είχε παραγγείλει στις συνθήκες προ κορονοϊού.

Η μετοχή της JetBlue, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενισχυόταν κατά 4,9%.

Με βάση τα μέτρα που έλαβε, η εταιρεία εκτιμά ότι τον Μάιο θα "καίει" ρευστότητα 10 εκατ. δολ. ημερησίως αντί για 18 εκατ. δολ. σε ημερήσια βάση που "έκαιγε" στα τέλη Μαρτίου.