Μικτά πρόσημα στη Wall μετά το σοκ από την αγορά εργασίας

0
2

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν το πρωτοφανές σοκ στην αγορά εργασίας από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την προσπάθεια να ξαναβρεί η οικονομία τον βηματισμό της μετά το κλείδωμα των προηγούμενων εβδομάδων.

Ένας μεγάλος αριθμός πολιτειών έχει ξεκινήσει την δύσκολη επιστροφή στην κανονικότητα παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους από το άνοιγμα των οικονομιών πολύ νωρίς και χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC παραδέχτηκε εξάλλου ότι υπάρχει ο κίνδυνος να "υπάρξουν επιπλέον θάνατοι" καθώς οι πολιτείες ανοίγουν και πάλι τις οικονομίες τους, προσθέτοντας πάντως ότι "θα πρέπει να ανοίξουμε τη χώρα και θα πρέπει να το κάνουμε σύντομα".  

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με πάνω από 1,2 εκατ. κρούσματα και 71.000 θανάτους σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University. Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερες από 250.000 ζωές έχουν χαθεί, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 3,6 εκατ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 29,16 μονάδες ή 0,10% στις 23.865,00 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 3,01 μονάδες ή 0,09% στις 2.871,37 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 61,97 μονάδες ή 0,69% στις 8.870,12 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones οι 10 κινούνται με θετικό πρόσημο. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Walt Disney με κέρδη 1,52% στα 102,60 δολ. και ακολουθούν η Intel με άνοδο 1,37% στα 59,22 δολ. και η Apple στα 301,16 δολ. με κέρδη 1,21%.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες γνωρίζουν οι Dow (-2,40%), American Express (-1,88%) και Chevron (-1,74%).

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Automatic Data Processing Inc. έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας γνώρισε τον Απρίλιο μια ιστορικών διαστάσεων κατάρρευση που επισκιάζει ακόμα και τις χειρότερες στιγμές της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009.

Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ έχασε συνολικά 20,2 εκατ. θέσεις εργασίας τον Απρίλιο καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις έκλεισαν μαζικά στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP.

Οι αναλυτές πλέον τοποθετούν τον δείκτη ανεργίας κοντά στο 15% από 3,5% πριν από μόλις δύο μήνες. Τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Οι επενδυτές αξιολογούν παράλληλα τις τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με το κολοσσό της ψυχαγωγίας Walt Disney να ανακοινώνει χθες το βράδυ πτώση άνω του 90% στα κέρδη του για το τελευταίο τρίμηνο.

Πτώση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε και η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, με τα αποτελέσματα πάντως να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχτηκαν και τα αποτελέσματα της αλυσίδας φαρμακείων CVS Health Corp. ενώ και η εταιρεία προμηθειών για εργασιακούς χώρους Office Depot Inc. κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών.