Μικτά πρόσημα στη Wall Street

0
4

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα επικρατούν στη Wall Street την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και στις επικείμενες ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κίνηση του Πεκίνου να περάσει νέο νόμο που περιορίζει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Εξέλιξη που εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει εκ νέου την αγορά και την οικονομία που μόλις ξεκινούν την προσπάθεια ανάκαμψης από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού με τα εκτεταμένα lockdown.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,36% στις 25.310,09 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,30% στις 3.020,77 μονάδες. Αντίθετα, μικρά κέρδη καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που κινείται στις 9.398,32 μονάδες, με άνοδο 0,31%

Η νέα αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο επικεντρώνεται γύρω από το Χονγκ Κονγκ και πυροδοτήθηκε μετά την ψήφιση από το Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας ενός νόμου που υπονομεύει τις εξουσίες της τοπικής κυβέρνησης.

Κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να δηλώνει ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αυτόνομο, και έγειρε ανησυχίες για ενδεχόμενες εμπορικές κυρώσεις από την πλευρά του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η στάση που θα κρατήσει η Ουάσιγκτον, με τον Πεκίνο πάντως να προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε "αντίποινα” σε βάρος των ΗΠΑ, εάν η χώρα συνεχίσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα της Κίνας.

Το κλίμα βαρύνουν και οι εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις στη Μινεάπολη της Μινεσότα μετά τομ θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη βίαιη σύλληψη του από αστυνομικούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στο Twitter άφησε να εννοηθεί ότι αν ο κυβερνήτης της πολιτείας δεν καταφέρει να επιβάλλει, θα επέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τη βοήθεια του στρατού, προειδοποιώντας ωστόσο ότι "όταν αρχίζει η λεηλασία, ξεκινά και το πιστολίδι".

Ανάρτηση που οδήγησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να επισημάνει ότι η ανάρτηση του προέδρου "εκθειάζει τη βία", δίνοντας συνέχεια στον "πόλεμο” που έχει κηρύξει κατά του Twitter ο Τραμπ, υπογράφοντας λίγες ώρες νωρίτερα μια εκτελεστική διαταγή για την αναθεώρηση της νομοθεσίας που προστατεύει τα κοινωνικά δίκτυα από νομικές αγωγές, απαντώντας στην απόφαση του κοινωνικού μέσου να παρεμβαίνει στις αναρτήσεις με προειδοποιήσεις για το περιεχόμενό τους.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν βουτιά-ρεκόρ 13,6% τον Απρίλιο εν μέσω του κλειδώματος της οικονομίας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της έρευνας που ξεκινά από το 1959.

Την ίδια στιγμή το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 10,5% τον Απρίλιο, αντανακλώντας και τα κυβερνητικά επιδόματα για την στήριξη των νοικοκυριών εν μέσω της κρίσης.