Οι εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου λόγω Brexit

0
4

Οι διαπραγματευτές ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν σε ένα πράγμα την Παρασκευή: Έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες μέχρι στιγμής, όσον αφορά στα βασικά κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Αυτά περιλαμβάνουν τα αλιεύματα, τους κανόνες ανταγωνισμού, ακόμη και τη μορφή που πρέπει να λάβει η εμπορική συμφωνία (μία μεγάλη συμφωνία, όπως απαιτεί οι Βρυξέλλες, ή η προτίμηση του Ηνωμένου Βασιλείου για σειρά από μίνι συμφωνίες παράλληλα με την βασική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου).

Κάθε μέρος κρυφά, ή όχι τόσο κρυφά, βλέπει το άλλο ότι ακολουθεί εσφαλμένη ιδεολογία:

Η καρικατούρα της ΕΕ, άκαμπτη με σχεδόν θρησκευτική πίστη στην «ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Το στερεότυπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέγραψε τα ρεκόρ στους κύκλους της ΕΕ, ως αδιαμφισβήτητο ή αδιανόητο πιστό στην «εθνική κυριαρχία πάνω απ’ όλα».

Και οι δύο κάλεσαν την επανάληψη των διαβουλεύσεων αλλάζοντας την προσέγγισή τους. Διαφορετικά, δανείζοντας τα λόγια του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, θα παρέμεναν αποφασισμένοι, αλλά δεν θα ήταν πλέον ελπιδοφόρο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.

Ειλικρινά, αυτή η ριζοσπαστική τώρα ρητορική μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών δεν είναι ακριβώς έκπληξη.

Οι συγκρούσεις είναι πολύ συχνές σε διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου αφού κάθε μέρος κάνει τη θέση του σαφή και τα σημεία διαφωνίας γίνονται προφανή.

Ένα μείγμα του Covid-19 και της επιμονής του Μπόρις Τζόνσον να μην παραταθεί η μεταβατική περίοδος, δεσμεύουν τους διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ιός απαιτεί συνομιλίες από οθόνη σε οθόνη, αντί πρόσωπο με πρόσωπο.

Το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους σημαίνει ότι ο χρόνος είναι δυσάρεστα στενός. Φυσικά, σημειώνεται κάποια πρόοδος – σε βασικά θέματα ελεύθερου εμπορίου, στην ενέργεια, στις μεταφορές. Και οι δύο πλευρές δείχνουν κάποια υποχώρηση.

Η ΕΕ παραδέχεται ότι έχει υιοθετήσει μαξιμαλιστική προσέγγιση όσον αφορά την αλιεία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι θα εγκαταλείψει τον στόχο του να έχει 100% δασμολογική και ποσοστώσεις χωρίς πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εάν αυτό θα βοηθήσει να ηρεμήσει τους φόβους της ΕΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό. (Η ΕΕ υποστηρίζει ότι και αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, δεδομένου του λίγου χρόνου που απομένει, αλλά αποτελεί ένδειξη από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοιχτό σε συζήτηση.)

Όμως, οι καταιγίδες που καλύπτουν τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΒ δεν είναι ψεύτικες ειδήσεις. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, οι δύο πλευρές πρέπει να ανακοινώσουν επισήμως εάν θα παραταθούν οι συνομιλίες.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να πει «Όχι». Αυτό ήταν το συχνά επαναλαμβανόμενο μήνυμα από το Downing Street. Αναμένεται τότε  ανακοίνωση στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο ότι θα αρχίσουν να εντείνουν τις προετοιμασίες χωρίς συμφωνία, καθώς κατευθύνονται σε φθινόπωρο αμφίρροπων διαπραγματεύσεων.

Πηγή: BBC

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης