Οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη 5,4% της τουρκικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2020

0
4

Η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το Reuters, κάτι που αποκαλύπτει το ισχυρό μομέντουμ μιας οικονομίας που καθοδηγείται από έναν ασύδοτο δανεισμό πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Η Τουρκία άφησε πίσω της μια ύφεση, το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους και ανέκαμψε δυναμικά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αυξάνοντας 6% από έτος σε έτος, κυρίως χάρη στην αύξηση του δανεισμού καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 24% το 2018, όταν αντιμετώπισε νομισματική κρίση, που σε ένα σημείο μείωσε στο μισό την τιμή της λίρας έναντι του δολαρίου.

Άρχισε να μειώνει το επιτόκιό της τον περασμένο Ιούλιο και έκτοτε μειώθηκε κατά 1.575 μονάδες βάσης στο 8,25%.

Η φθηνή πίστωση οδήγησε σε δανεισμό, με επικεφαλής κυρίως τις κρατικές τράπεζες, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες ωθήθηκαν επίσης να δώσουν περισσότερα δάνεια.

Η μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση που έκανε το Reuters, ρωτώντας 14 οικονομολόγους, για την αύξηση του ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανήλθε στο 5,4%. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 6,4% και 4,4% αύξηση.

Παρά την έντονη ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος λόγω της απότομης ύφεσης που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του κορονοϊού, που έπληξε την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου.

Η διάμεση εκτίμηση 12 οικονομολόγων για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2020 ήταν για συστολή 0,75%, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται μεταξύ συρρίκνωσης 5,5% και ανάπτυξης 0,9%.

Ο μέσος όρος σε μια προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν για συρρίκνωση 1,4%.

Σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της, σταμάτησε τις πτήσεις και επέβαλε καραντίνα το Σαββατοκύριακο, μέτρα τα οποία οδήγησαν σε απότομες μειώσεις του εμπορίου, του τουρισμού και άλλων βασικών τομέων. Ορισμένα εργοστάσια σταμάτησαν επίσης προσωρινά να λειτουργούν.

Η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ανάπτυξη 5% για το τρέχον έτος πριν από την επιδημία. Οι αξιωματούχοι της οικονομίας λένε ότι η οικονομία θα μπορούσε να σημειώσει περιορισμένη θετική ανάπτυξη.

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο θα δημοσιεύσει τα στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο στις 07:00 το πρωί, στις 29 Μαΐου.