Πιέσεις στη Wall Street, με το βλέμμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

0
3

Πιέσεις δέχονται οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, συνεχίζοντας στο χθεσινό τέμπο, αν και παραμένουν σε τροχιά να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με ισχυρά κέρδη. Σημειώνεται ότι η αγορά θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για τη Memorial Day.

Στην εβδομάδα, ο Dow εμφανίζει άνοδο 3,3%, ενώ για τον ευρύτερο S&P 500 και τον τεχνολογικό Nasdaq τα κέρδη φτάνουν το 3% εν μέσω αισιοδοξίας για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και τα θετικά δείγματα ότι η επιστημονική κοινότητα σημειώνει πρόοδο στην παρασκευή ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό που έχει μολύνει πάνω από 5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Ωστόσο, από χθες το κλίμα στην αγορά έχει βαρύνει, εικόνα που παραμένει και σήμερα, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, μετά την ανακοίνωση της τελευταίας ότι σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής για να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ξεκαθαρίζει ότι "εάν συμβεί αυτό, θα αντιμετωπίσουμε το θέμα πολύ σθεναρά".

Ήδη, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που επικρίνει την απόφαση της Κίνας να επιβάλει νέους νόμους στο Χονγκ Κονγκ. Την Τετάρτη εξάλλου, η Γερουσία ψήφισε νόμο που μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό κινεζικών επιχειρήσεων από το να οδηγούν τις μετοχές τους για εισαγωγή στα αμερικανικά χρηματιστήρια χωρίς προηγουμένως να έχουν συμμορφωθεί με τα αμερικάνικα λογιστικά πρότυπα.

Κινήση που επιβεβαιώνει ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου κλιμακώσει τις επιθέσεις του το τελευταίο διάστημα κατά της Κίνας, απορρίπτοντάς της ευθύνες για τον ρόλο της στην εξάπλωση της πανδημίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ανικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης είναι υπεύθυνη για "τους μαζικούς θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα".

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 100 μονάδες ή 0,42% στις 24.372,48, ο ευρύτερος S&P 500 "χάνει” 0,25% στις 2.941,10 μονάδες, ενώ αντίθετα ο τεχνολογικός Nasdaq οριακά θετικά, στις 9.291,68 μονάδες (+0,07%).

Σε εταιρικό επίπεδο, ο κολοσσός των γεωργικών μηχανημάτων Deere ανακοίνωσε πτώση κερδών και εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από την πλευρά της η εταιρεία αθλητικών υποδημάτων και αξεσουάρ Foot Locker ανακοίνωσε ζημιές που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τελευταίο τρίμηνο.