Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια για ένατη συνεχόμενη φορά, επιδιώκοντας να μειώσει το κόστος δανεισμού για μια οικονομία που προσπαθεί να διαχειριστεί τον οικονομικό αντίκτυπο του COVID-19.
Η κεντρική τράπεζα στην Άγκυρα πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ή 0,5 εκατοστιαίες μονάδες, σε 8,25% σε συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των οικονομολόγων που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα από το Reuters και τις κρατικές ειδήσεις Anadolu πρακτορείο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία έχουν μειώσει τα επιτόκια στο 8,75% – κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό του 10,9% – από 24% τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε και αντικατέστησε τον κυβερνήτη της τράπεζας επειδή δεν υποστήριξε τις οικονομικές του πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Τουρκίας ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 5% φέτος.
Οι οικονομολόγοι ήταν διχασμένοι σχετικά με το πόσο θα μειώσει η τράπεζα το επιτόκιο δανεισμού μιας εβδομάδας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν από περικοπή σημείου 25 βάσεων έως μείωση σημείου 100 βάσεων. Η τράπεζα έχει εκπλήξει με μεγαλύτερες από αναμενόμενες μειώσεις, σχεδόν σε κάθε συνάντηση των στελεχών της κατά το παρελθόν έτος.
Η πρόσφατη ισχύς στη λίρα, υποστηριζόμενη από αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών και μειώσεις επιτοκίων από άλλες κεντρικές τράπεζες, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τα μειώσουν κατά 75 μονάδες βάσης, δήλωσε ο Muhammet Mercan, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank στην Τουρκία.
Ο Mercan αναφέρθηκε επίσης στην τριμηνιαία έκθεση πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, στην οποία μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους σε 7,4% από 8,2%. Ωστόσο, είπε ότι ο αντίκτυπος μιας πιο αδύναμης λίρας δείχνει μια άλλη δύσκολη χρονιά, με την ING να αναμένει ότι το ποσοστό θα φτάσει στο 8,3% έως τον Δεκέμβριο.
Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη μειώσει το πραγματικό κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες στο 8,2%, πραγματοποιώντας τακτικές δημοπρασίες συμφωνιών swap, ή repo, με χαμηλότερα επιτόκια από το σημείο αναφοράς. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το κριτήριο σε ίδια επίπεδα ενώ εξακολουθεί να πραγματοποιεί φθηνότερο δανεισμό.