Πτώση στη Wall μετά τα απογοητευτικά μάκρο

0
2

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και τις νέες ανησυχίες για αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνα να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δρομολογεί το μπλοκάρισμα των αποστολών ημιαγωγών από αμερικανικές εταιρείες στην κινεζική Huawei Technologies. Το υπουργείο αναφέρει ότι τροποποιεί έναν κανονισμό για τις εξαγωγές για «να στοχοποιήσει στρατηγικά την απόκτηση από την Huawei ημιαγωγών που είναι το άμεσο προϊόν συγκεκριμένου λογισμικού και τεχνολογίας των ΗΠΑ», αναφέρει το πρακτορείο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής των Global Times, Hu Xijin, ο οποίος θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις της κινεζικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι η Κίνα ενδεχομένως να προχωρήσει σε αντίποινα εάν οι ΗΠΑ απαγορεύσουν τις αποστολές μικροτσίπ στην Huawei.

«Με βάση τα όσα γνωρίζω, εάν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν περαιτέρω τη ροή σημαντικών τεχνολογιών προς την Huawei, η Κίνα θα ενεργοποιήσει τη 'λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων', θα επιβάλει περιορισμούς ή θα ξεκινήσει έρευνα σε αμερικανικές επιχειρήσεις όπως η Qualcomm, η Cisco και η Apple και θα αναστείλει τις αγορές αεροσκαφών της Boeing», έγραψε στο Twitter.

Στο μεταξύ, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,9% τον Απρίλιο από ένα χρόνο νωρίτερα, περνώντας σε ανοδικό έδαφος μετά τη συρρίκνωση του Μαρτίου κατά 1,1% καθώς η χώρα βγαίνει από την αυστηρή καραντίνα των προηγούμενων μηνών Οι καταναλωτικές δαπάνες ωστόσο υποχώρησαν 7,5% τον Απρίλιο μετά την κατρακύλα του Μαρτίου κατά 15,8%.

Στον αντίποδα, απογοητευτικά είναι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και έδειξαν κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγή και "βουτιά” των πωλήσεων λιανικής τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Federal Reserve, σημείωσε πτώση-ρεκόρ 11.2%, ενώ η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας κατέρρευσε στο ιστορικό χαμηλό του 64,9% από 72,7% τον Μάρτιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch έκαναν λόγο για πτώση 12% της παραγωγής με τη χρησιμοποίηση της ικανότητας στο 63,2%.

Παράλληλα, οι δαπάνες λιανικής υποχώρησαν κατά 16,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση από το 1992, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία για πρώτη φορά.

Εν τω μεταξύ, τον Μάιο βελτιώθηκε ο δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες στη Νέα Υόρκη μετά το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης πρόσθεσε 29,7 μονάδες και διαμορφώθηκε στο -48,5 τον Μάιο από το χαμηλό-ρεκόρ στο -78,2 τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η New York Fed. Αυτή είναι η δεύτερη χαμηλότερη μέτρηση στην ιστορία του δείκτη.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Econoday τοποθετούσαν τον δείκτη στο -65. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση της επιχειρηματικές δραστηριότητας.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Dow Jones, που ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση 200 μονάδων, υποχωρεί κατά 0,25% στις 23.567,42 μονάδες, ο S&P 500 κινείται 0,43% χαμηλότερα, στις 2.840,11 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq "χάνει” 0,47% στις 8.901,68

Στο επιχειρηματικό ταμπλό, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της J.C. Penney εν μέσω αναφορών ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Στις προσυνεδριακές συναλλαγές έφτασαν να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 13%.

Επιπλέον, απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Applied Materials, μετά τα μικτά οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά και τις αναφορές για πιθανούς περιορισμούς των ΗΠΑ στις πωλήσεις τσιπ προς την Huawei.

Στο προσκήνιο βρίσκεται και η μετοχή της Nike, αφού ο κολοσσός των αθλητικών ειδών ανακοίνωσε ότι η αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων αντιστάθμισε την "βουτιά” στις πωλήσεις των φυσικών καταστημάτων.