Πτώσης συνέχεια για τις αποδόσεις των ομολόγων

0
3

Διατηρείται και σήμερα το θετικό κλίμα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των τίτλων να σημείωσουν περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Το γαλλο-γερμανικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 εκατ. ευρώ, παρόλο που δεν αποτελεί σχήμα κοινού δανεισμού, επιδρά θετικά στην ψυχολογία της αγοράς. Σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ Στέφεν Σάιμπερτ, αποσαφήνισε ότι η σχετική συμφωνία δεν αποτελεί σχήμα κοινού δανεισμού ή έκδοσης κοινών ομολόγων.

Οι κανονισμοί της Ε.Ε συνεχίζουν να ισχύουν. Αλλωστε, όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters, για όσες χώρες κάνουν χρήση των πόρων του ταμείου αυτού, θα δεσμεύονται ρητώς για την αποπληρωμή τους.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδσοη του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,78% από 1,84% που κυμαινόταν χθες, του 5ετούς ομολόγου στο 1,13% από 1,14% και του 15ετούς στο 1,85% από 1,89%.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29 εκατ. αφορούσαν εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,85% από 1,89% χθες, έναντι -0,47% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,32% από 2,35%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη δημιουργία του κοινού ταμείου, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου νωρίς το απογεύμα, στο 1,0976 δολ. από το 1,0945 δολ. όπου κινείτο όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,0958 δολ..