Πως τοποθετήθηκε ο γερμανικός Τύπος στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 750 δισεκατομμυρίων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  απασχολεί σήμερα το σύνολο του γερμανικού Τύπου

«Με την απάντησή της στην κρίση του κορονοϊού, η ΕΕ ανοίγει ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο», γράφει η Handelsblatt και συνεχίζει: «Για πρώτη φορά, η EE αναλαμβάνει μεγάλα χρέη για τη χρηματοδότηση των οικονομικά αδύναμων κρατών-μελών. Η επόμενη γενιά πρέπει να το υπερασπιστεί. Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί όμως μόνο εάν η ΕΕ. επωφεληθεί από το σχέδιο. Γι 'αυτό και πρέπει να δοθούν οι επιδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία του κλίματος, την ψηφιοποίηση και την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς. Με αυτό το σχέδιο, πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  απέδειξε ότι έχει κατακτήσει την τέχνη του εφικτού».

Η Tageszeitung σημειώνει: «Η κρίση του κορονοϊού έχει γεωπολιτικές συνέπειες τις οποίες οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αγνοήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα διοχετεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια στις οικονομίες τους για να σταθεροποιήσουν τις επιχειρήσεις. Το (προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) σύνολο είναι τεράστιο. Από το 2021, η ΕΕ σκοπεύει να δαπανήσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη περιοχών όπως η Λομβαρδία ή η ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης. Η πανδημία του κορονοϊού τις έπληξε βαρύτατα – αλλά όχι μόνο αυτές: η κρίση οδήγησε στη χειρότερη ύφεση της ΕΕ από αμνημονεύτων χρόνων. Επομένως, το σχέδιο ανάκαμψης που παρουσίασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποτελεί επίσης ώθηση για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς και τη βιωσιμότητα της οικονομίας αυτής της ηπείρου στο μέλλον.  Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει το οικονομικό της μέλλον μόνο και μόνο επειδή οι Ολλανδοί ή οι Δανοί έχουν κακή διάθεση».

«Κάθε δισεκατομμύριο δίνει στην επικεφαλής της Κομισιόν λίγο μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Ήδη πριν από λίγες εβδομάδες πρότεινε την ιδέα ότι τα ποσά αυτά των δισεκατομμυρίων πρέπει να γίνουν μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό επιτρέπει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπαγορεύσει  στις χώρες μέλη οι οποίες θα τα λάβουν πού θα τα ξοδέψουν – ιδίως για την προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση. Δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων μπορούν τώρα να διατεθούν απευθείας από τις Βρυξέλλες για ηλεκτρικά λεωφορεία και ενεργειακά δίκτυα. Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ευρώπη. Ο επερχόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ υπόσχεται να είναι ο πιο σύγχρονος εδώ και δεκαετίες: χάρη στο πακέτο οικονομικής ανάπτυξης, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και τα πρόσθετα χρήματα που θα διατεθούν κυρίως για υποδομές οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν ανάπτυξη – και όχι για αγροκτήματα ή προγράμματα εξωραϊσμού χωριών», γράφει η εφημερίδα «Die Welt»

Κατά την εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα γίνει η ισχυρότερη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε ποτέ η Ένωση. Η επικεφαλής της Κομισιόν θα κριθεί από το εάν το μεγάλο αυτό χρηματικό ποσό μπορεί επίσης να έχει το αποτέλεσμα που απαιτείται για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να συμβεί μόνο εάν διατεθεί στα σωστά έργα και φτάσει στα σωστά χέρια».

 Η  Neue Osnabruecker Zeitung γράφει: «Αυτά είναι καλά νέα για δύο λόγους. Επειδή (το σχέδιο) ενισχύει τη συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επειδή σταθεροποιεί την εσωτερική αγορά, από την οποία επωφελούνται ιδιαίτερα χώρες όπως η Γερμανία.»

«Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση;» αναρωτιέται η Frankfurter Rundschau : «Η διστακτικότητα σε αυτή την ιστορική στιγμή θα μπορούσε να καταστρέψει όλα όσα έχουν κατάφεραν γενιές Ευρωπαίων. Αλλά πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα, θα ζημίωνε κιόλας περισσότερο. Θα ήταν καλύτερα να προτιμήσουμε ένα σκοτεινό σενάριο στο οποίο θα σήκωναν θριαμβευτικά τις γροθιές τους τύποι σαν τον (Γερμανό φιλοναζί) Χέκες ή τον Ιταλό Σαλβίνι; Ήταν καιρός να αντιπαραθέσουμε ένα νέο όραμα εναντίον τους.»

 H Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ένα τέτοιο ποσό απαιτεί αυστηρή επίβλεψη των χρημάτων που θα δοθούν. Δεν χρειάζεται να είσαι ευρωσκεπτικιστής για να κρατάς μικρό καλάθι για κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ο δανεισμός μέσω Βρυξελλών θα ήταν ανεκτός μόνο εάν τα κεφάλαια δίνονταν ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις. Το επιχείρημα κατά των δανείων είναι ότι ορισμένες χώρες δεν θα μπορούσαν να τα εξοφλήσουν ούτως ή άλλως. Αλλά τότε η συνεπής λύση θα ήταν ένα κούρεμα του χρέους – μια αναμφισβήτητα περίπλοκη δέσμευση, όχι χωρίς κινδύνους, η οποία, ωστόσο, θα μπορούσε τελικά να έχει απελευθερωτικό αποτέλεσμα και θα ανακούφιζε τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για να επιλύσει από κοινού τα προβλήματά της, η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο θάρρος και όχι όλο και περισσότερα χρήματα.»

Σύμφωνα με την Rheinische Post, το πρόγραμμα ενέχει μεγάλους κινδύνους: «Για να το διαχειριστούν, τα κράτη της ΕΕ πρέπει τώρα να εξουσιοδοτήσουν για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άνευ προηγουμένου δάνεια, των οποίων η εξόφληση αναμένεται να ξεκινήσει το 2028 και να λήξει το 2058. Γιατί τόσο αργά και γιατί τόσο πολλά; Και πάνω απ 'όλα, δεν θα έπρεπε μια ρήτρα να διασφαλίζει ότι τα κοινά χρέη παραμένουν η απόλυτη εξαίρεση; Η κρίση του κορονοϊού συγκλονίζει σήμερα την Ευρώπη, και ίσως στο μέλλον να σκάσει και μια φούσκα ακινήτων. Ο κίνδυνος να βγει το τζίνι από το μπουκάλι και να μην είναι πλέον σε θέση η φον ντερ Λάιεν να ξαναβάλει μέσα το πνεύμα είναι μεγάλος».