FAZ: Ελκυστικές για επενδύσεις Ελλάδα και Ιταλία

0
3

Έχοντας ξεπεράσει τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, το ιταλικό χρηματιστήριο σημειώνει ανοδική πορεία, με τον κορυφαίο δείκτη FTSE MIB να βρίσκεται 7% πάνω συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο Γιώργος Σαραβέλος, αναλυτής της Deutsche Bank, δηλώνει στην FAZ ότι «στην Αθήνα οι τιμές των κατοικιών είναι κατά 40% πάνω σε σχέση με την προ-κορωνοϊού περίοδο, η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία και στο Μιλάνο επικρατεί η ίδια εικόνα.

«Πώς είναι δυνατόν η Ιταλία να έχει επιβιώσει από τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της Ευρώπης, τις ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ. και την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι σε λιγότερο από έναν χρόνο»; διερωτάται ο Σαραβέλος.

Και δίνει ο ίδιος την απάντηση:

«H Ιταλία και η Ελλάδα έχουν τo χαμηλότερο χρέος του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών».

Λόγω των ανωτέρω, παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, αυτές οι χώρες είναι οι πλέον κατάλληλες για την προσέλκυση επενδύσεων, εκτιμά ο αναλυτής Γιώργος Σαραβέλος:

«Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν λιγότερο το κρατικό χρέος και περισσότερο το χρέος των ιδιωτικών νοικοκυριών.

Αυτή είναι η βασική μεταβλητή σε αυτόν τον κύκλο. Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι πέρυσι η Ελλάδα είχε μεν το υψηλότερο δημόσιο χρέος, σημείωσε όμως ταυτοχρόνως και την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ε.Ε.» Και επίσης:

«Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική (μέσω της διαδοχικής αύξησης των επιτοκίων), έχει επί του παρόντος μονάχα ασθενή αντίκτυπο σε αυτές τις χώρες», διότι, όπως εξηγεί ο Σαραβέλος, «με απλά λόγια, πολύ λίγοι Ιταλοί και Έλληνες έχουν στεγαστικό δάνειο και, εάν έχουν, σπάνια πρόκειται για δάνειο με κυμαινόμενο και συνεπώς αυξανόμενο πλέον επιτόκιο».

Πηγή: DW