Σασόλι: «Δείξτε θάρρος για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ»

0
2

«Έφτασε η ώρα να δείξουμε θάρρος και φιλοδοξία όσον αφορά τις δράσεις που θα χρηματοδοτήσει ο προϋπολογισμός της ΕΕ» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και σημείωσε ότι «είναι επείγον να επιτευχθεί συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης και για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ)».

Ενόψει του ψηφίσματος που θα υιοθετήσει η ολομέλεια του ΕΚ την επόμενη εβδομάδα και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΠΔΠ, ο πρόεδρος Σασόλι ζήτησε το ΕΚ να διαδραματίσει «κύριο ρόλο» στη διαδικασία έγκρισης του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του Σχεδίου Ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού, το οποίο θα πλαισιώνει τον προϋπολογισμό.

«Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα σχέδιο ή έναν προϋπολογισμό που δεν θα είναι επαρκή μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έρχονται» είπε.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως αρχή αρμόδια για τον προϋπολογισμό, πρέπει να εμπλακεί στην κατάρτιση του σχεδίου ανάκαμψης και να εξετάσει κριτικά την αναθεωρημένη πρόταση για το ΠΔΠ. Όπως έχει δείξει από την αρχή της θητείας του, το Κοινοβούλιο δεν είναι εδώ για να δίνει τυπικές εγκρίσεις σε προειλημμένες αποφάσεις.»

Ζήτησε το πακέτο ανάκαμψης «να είναι ευμέγεθες και να παράγει επαρκή προστιθέμενη αξία για τα δεδομένα της κατάστασης, στηριζόμενο σε ένα σθεναρό ΠΔΠ», ενώ επισήμανε τον κίνδυνο αύξησης των ανισορροπιών λέγοντας ότι «η κρίση αυξάνει τις ανισορροπίες μεταξύ των περιφερειών της Ευρώπης και το σχέδιο ανάκαμψης θα πρέπει να μας βοηθήσει να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των ίδιων πόρων της ΕΕ, η οποία ανακοινώθηκε από την Επιτροπή, λέγοντας ότι πρόκειται για «θετική εξέλιξη» για να προσθέσει ότι «θα πρέπει να είναι μόνιμη και να συνοδεύεται από νέους τύπους ίδιων πόρων – στοιχεία που αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το ΠΔΠ».

Κλείνοντας, έκανε έκκληση σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες «να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας και να παραμείνουμε ενωμένοι, τώρα περισσότερο από ποτέ για το καλό όλων των Ευρωπαίων, οι οποίοι στρέφονται σε εμάς τις δύσκολες αυτές ώρες».