Σε ρυθμούς ράλι η Wall με φόντο τις ελπίδες για ένα εμβόλιο

0
3

Σε ράλι επιδίδονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές φαίνονται αισιόδοξοι ότι η επιστημονική κοινότητα σημειώνει πρόοδο στη μάχη κατά του κορονοϊού. Το θετικό κλίμα  διαμορφώνουν και οι ενθαρρυντικές δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve το σαββατοκύριακο για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Την αισιοδοξία σήμερα στην αγορά διαμορφώνει η είδηση ότι οι πρώτες δοκιμές ενός πειραματικού εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά του κορονοϊού στέφθηκαν από επιτυχία

Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην δοκιμή πρώτης φάσης του εμβολίου εμφάνισαν ανοσολογική απόκριση που αποτελεί θετικό σημάδι στην ικανότητα του εμβολίου να εμποδίσει τη μόλυνση με το νέο κορονοϊό.

Στο ταμπλό η μετοχή της Moderna σημειώνει άλμα 21% μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 757,84 μονάδες ή 3,20% και σκαρφαλώνει στις 24.408,61 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 75,31 μονάδες ή 2,63% στις 2.939,07 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 185,68 μονάδες ή 2,06% στις 9.201,42 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones κινούνται σε ανοδικό έδαφος. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Dow με κέρδη 10,23% στα 37,00 δολ. και ακολουθούν η Walt Disney στα 117,72 δολ. με άνοδο 7,95% και η Boeing στα 127,94 δολ. με κέρδη 6,62%.

Οι εκτιμήσεις της Federal Reserve την Κυριακή, διά στόματος του προέδρου της, καθώς και η ενίσχυση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με το αμερικανικό WTI να κερδίζει πάνω από 10% σήμερα, συμβάλλουν στο ανοδικό κλίμα.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζέρομ Πάουελ ανέφερε στην εκπομπή του δικτύου CBS "60 Minutes" ότι "υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούμε να κάνουμε" προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία. "Έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε μέχρι στιγμής. Μπορώ όμως να πω ότι το οπλοστάσιό μας δεν έχει εξαντληθεί. Όχι, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε να κάνουμε με τα δανειακά προγράμματα που έχουμε θέσει σε κίνηση".

Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμη ότι είναι "βαθιά πεπεισμένος" ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει από την τρέχουσα κρίση, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η πλήρης ανάκαμψη προϋποθέτει την ύπαρξη εμβολίου.

Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων εκείνα για την ανεργία, αλλά και η "βουτιά" των λιανικών πωλήσεων κατά 16,4% τον Απρίλιο, έδειξαν πόσο σκληρά έχει επηρεάσει την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη το αναγκαστικό lockdown που επέφερε η πανδημία.