Σε υψηλό 7ετίας ο χρυσός μετά το «καμπανάκι» της Fed για μετοχές και ανάπτυξη

0
2

Σε υψηλά επτά και πλέον ετών κινούνται οι τιμές του χρυσού, μετά τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Federal Reserve για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις μετοχές και άλλα assets σε περίπτωση αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορvνοϊού, αλλά και για την αργή ανάκαμψη, που προβλέπεται να εκταθεί έως και τα τέλη του 2021.

Το δε παλλάδιο σημείωνε νωρίτερα άνοδο άνω των 100 δολαρίων μέσα σε διάστημα 20 λεπτών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο τομέας του εμπορικού real estate πιθανόν να αποτελέσει έναν από τους πλέον πληττόμενους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας, επισήμαινε ήδη από την Παρασκευή η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, στην έκθεσή της για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Στη δε συνέντευξή του σε εκπομπή του CBS την Κυριακή, ο πρόεδρος της Fed Τζέρον Πάουελ εκτίμησε ότι το τέλος του κύκλου της κρίσης θα έλθει οριστικά μόνον με την ανακάλυψη εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο χρυσός έχει ενισχυθεί κατά 16% από τις αρχές του έτους εν μέσω έντονων κρισιακών φαινομένων, αλλά και πρωτοφανών μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες.

Νέα ώθηση στο κίτρινο μέταλλο δίνει και η πρόβλεψη ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ ενδεχομένως να περάσουν σε αρνητικό έδαφος, ενδεχόμενο πάντως το οποίο μέχρι στιγμής αποκλείει ο Τζ. Πάουελ.

Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου κερδίζει 0,95%, στα 1772,90 δολ. ανά ουγγιά.

«Υπάρχει η πιθανότητα να μην υπάρξει δυνατότητα ανάπτυξης εμβολίου. Η ανάκαμψη μάλλον θα είναι πιο περίπλοκη απ' όσο νομίζουν οι υπεραισιόδοξοι, με τον χρυσό να επωφελείται από την τεράστια ώθηση στην προσφορά χρήματος στην αγορά» εκτιμά ο Gavin Wendt, ανώτερος αναλυτής πόρων στην MineLife.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι Ιουλίου κερδίζει 3,68%, στα 17,698 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Ιουλίου σημειώνει άλμα 5,11%, στα 858,70 δολ. ανά ουγγιά.

Το παλλάδιο Ιουνίου κερδίζει 4,68%, στα 1.945 δολ. ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα έφτασε να ενισχύεται έως και 8,3%. Ο χαλκός Ιουλίου κερδίζει 2%, στα 2,377 δολ. η λίβρα.