Στουρνάρας: Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί 6% εφέτος σύμφωνα με το βασικό σενάριο

0
3

Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων για να ενισχυθεί η ανάπτυξη την επόμενη μέρα ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα να μην αφήσουμε ως χώρα ανεκμετάλλευτη καμία λύση για φθηνό δανεισμό.

Μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την διάρκεια συζήτησης ανανέωσης της εξαετούς θητείας του από την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι χωρίς εμβόλιο και φάρμακο για τον κορονοϊό θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η δυσκολία εκτίμησης για το μέγεθος της ύφεσης το 2020, αλλά χαρακτήρισε "ενθαρρυντικά" τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου.

Εξήρε τον ρόλο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση στην κρίση λέγοντας ότι η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη χωρίς αυτά και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Επανέλαβε ότι σύμφωνα με την ΤτΕ η ύφεση για το 2020 κυμαίνεται από 4,5% έως 9,5% με βασικό σενάριο το 6%.

«Για την Ελλάδα υπήρξε πολύ σημαντική επιτυχία ο γρήγορος και αποφασιστικός τρόπος αντίδρασης στον κορονοϊό και δείχνει πως θα κινηθεί από εδώ και μπρος.

Το βασικό σενάριο για ύφεση το 2020 είναι περίπου 6% ενώ υπολογίζεται ανάκαμψη 5,5% για το ’21. Βεβαίως οι εκτιμήσεις αλλάζουν κάθε φορά καθώς είμαστε σε φάση μεγάλης αβεβαιότητας χωρίς φάρμακο και χωρίς εμβόλιο».

"Κλειδί" ο τουρισμός

Χαρακτήρισε "κλειδί" το τι θα συμβεί φέτος στον τουρισμό και επανέλαβε ότι πέρυσι τα έσοδα από τον τομέα αυτόν ήταν 18,5 δισ. Σημείωσε, όμως, υπήρχαν και εκροές καθώς πολλοί Έλληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ανέφερε ότι συνολικά η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι 8 με 8,5% .

Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα μέτρα από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες με την ένταξη της Ελλάδας στην ‘παρέκκλιση’ – waiver- .

«Η κοινή δράση στην Ε.Ε. φαίνεται ότι επιτυγχάνεται ενώ η EKT έδρασε με ταχύτητα στην αγορά κρατικών ομολόγων  αυτό το  είδαμε στα spreads που είχαν ανέβει στο 4% και σήμερα είναι πολύ κάτω του 2%» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

«Ήταν αναμενόμενη η αντίδραση των αγορών, οι τράπεζες είναι η προτελευταία ασπίδα στην μάχη κατά του κορονοϊού. Η τελευταία είναι το κράτος».  Ειδικά για το ρόλο των τραπεζών υπογράμμισε ότι είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε παράλληλα εργαλεία για τον Ηρακλή».