ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Έπεσε το σύστημα, από το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων

0
4

Με πολλή μεγάλη προσέλευση από επιχειρήσεις που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση για δάνειο με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για την πρώτη διετία, άνοιξε σήμερα εκ νέου το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πλατφόρμα του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης υποβλήθηκαν με το "καλημέρα" 40.000 αιτήσεις, με αποτέλεσμα το σύστημα να "κρασάρει" και να καταβάλλονται προσπάθειες αποκατάστασης για να γίνει αποδεκτή η αυξημένη ροή των αιτήσεων.

Όπως εκτιμάται, το σύστημα θα ομαλοποιηθεί σύντομα.

Σημειώνεται ότι αφού υποβληθούν στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης (https://www.ependyseis.gr/mis) τα αιτήματα των επιχειρήσεων, θα διοχετευθούν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την αξιολόγησή τους.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ άνοιξε σήμερα ξανά στις 12 το μεσημέρι για τη συνέχιση της υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 12:00. Η προηγούμενη περίοδος υποβολής αιτήσεων ήταν από 28/4 έως 6/5.

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΑΝ, οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος αυξάνονται κατά 300 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 750 εκατ. ευρώ νέα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με το παραπάνω ποσό, ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης, με τη συμμετοχή των τραπεζών, διαμορφώνεται σε άνω των 2 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Υπο-πρόγραμμα 3 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας/ COViD-19 για στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, προβλέπει 100% επιδότηση τόκων για τα 2 πρώτα χρόνια του δανείου, ενώ 40% του δανείου παρέχεται άτοκα για την υπόλοιπη διάρκεια. Δίνεται περίοδος χάριτος από 6 έως 12 μήνες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών.

Καλύπτονται ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του COVID-19. Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται έως 500.000 ευρώ και η διάρκεια χρηματοδότησης από 2 έως 5 χρόνια.

Χαρακτηριστικά χρηματοδότησης & Προϋποθέσεις:

• 100% επιδότηση τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια

• 40% επιδότηση τόκων του δανείου για την υπόλοιπη διάρκεια και χωρίς εισφορά του Ν 128/75

• Δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες

• Η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19/03/2020, για 2 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η αρχική επιλογή των αιτήσεων πρέπει να γίνει από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το ΠΣΚΕ συγκεντρώνει τις αιτήσεις και τις στέλνει στην τράπεζα του αιτούντος.

Οι τράπεζες θα στείλουν τις αιτήσεις των πελατών τους στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για να διαπιστωθεί η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες Capital