Το ΔΝΤ ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 643 εκατ. δολαρίων στον Ισημερινό

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης του Ισημερινού να χορηγηθεί στη χώρα επείγουσα χρηματοδότηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, δάνειο ύψους 643 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας των Άνδεων.

Ο Ισημερινός συγκαταλέγεται στα κράτη της Λατινικής Αμερικής που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με 1.063 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 26.336 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 να έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. Άλλοι τουλάχιστον 1.357 θάνατοι πιθανόν, σύμφωνα με τις αρχές, οφείλονταν στην COVID-19.

«Η χρηματοδότηση αυτή θα μας επιτρέψει να διαθέτουμε την απαραίτητη ρευστότητα για να υποστηρίξουμε την επανενεργοποίηση της οικονομίας και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία εντείνει την πίεση που δέχεται ο πρόεδρος Λενίν Μορένο να κηρύξει επιλεκτική στάση πληρωμών – το εξωτερικό χρέος του δημοσίου στον Ισημερινό ανέρχεται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια – και να διαθέσει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική στην οικονομική πρωτεύουσα Γουαγιακίλ, όπου τα νοσοκομεία υπέστησαν πλήρη κορεσμό και πτώματα αφέθηκαν σε σπίτια και δρόμους για ημέρες κι εβδομάδες.

Η κυβέρνηση του Μορένο προσπαθεί να καλύψει τις προβλεπόμενες έκτακτες δαπάνες με δανεισμό ύψους 3 δισεκ. δολαρίων από διεθνείς οργανισμούς και από την Κίνα, αλλά βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της.

Το δάνειο του ΔΝΤ, πενταετούς διάρκειας, έχει επιτόκιο 1,05%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.