Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακυλά η λίρα

0
4

Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακυλάει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου σήμερα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κρατικών τραπεζών να ενισχύσουν το νόμισμα.

Η λίρα υποχώρησε έως 0,6% στα 7,2375 ανά δολ. διολισθαίνοντας χαμηλότερα από το προηγούμενο χαμηλό που γνώρισε κατά τη συναλλαγματική κρίση του 2018. Αυτή την εβδομάδα οι κρατικές τράπεζες έχουν πουλήσει τουλάχιστον $1,5 δισ. όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας των τραπεζών, με στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση, για να επιβραδύνουν την αποδυνάμωση της λίρας, που συνεχίζει να τροφοδοτεί τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα εξαντλεί τα συναλλαγματικά της αποθεματικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα καθαρά αποθεματικά της τράπεζας έχουν υποχωρήσει πάνω από $15 δισ. από την αρχή του έτους και πλέον μόλις ξεπερνούν τα $25 δισ.

Όταν αφαιρεθούν και τα χρήματα που έχει δανειστεί από τις εγχώριες τράπεζες μέσω συμφωνιών swaps, υποχωρούν κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υποβάθμισε την ανησυχία για τα διαθέσιμα της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας είναι επαρκή και αποκλείοντας εκ νέου την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη.

Αντίθετα, ο Αλμπαϊράκ υπογράμμισε τη σημασία των συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων (currency-swap) με τις χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G-20) και άλλες χώρες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.