Χωρίς αξιόλογες μεταβολές οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη

0
3

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα, καθώς η αγορά αγνόησε την αντίθεση της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Ολλανδίας σε ένα Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που θα βασίζεται σε επιχορηγήσεις και αναμένει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη για το Ταμείο.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου δεν παρουσίασε μεταβολή και διαμορφωνόταν στο 1,60%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε κατά μία μονάδα βάσης στο -0,50%.

Οι τέσσερις χώρες κατέγραψαν το Σάββατο πιο αναλυτικά την εκπεφρασμένη αντίθεσή τους στη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 500 δισ. ευρώ, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Προτείνουμε τη δημιουργία ενός Έκτακτου Ταμείου Ανάκαμψης που θα βασίζεται σε μία προσέγγιση "δάνεια για δάνεια"» ανέφεραν οι χώρες σε non-paper με τη θέση τους. Σύμφωνα με το non-paper, το Ταμείο δεν πρέπει να οδηγεί σε οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση χρεών και πρέπει να είναι προσωρινό, εφάπαξ μορφής και με ρητή ημερομηνίας λήξης μετά από δύο χρόνια.

Η αναφορά της γαλλογερμανικής πρότασης σε επιχορηγήσεις αντί δανείων έδωσε ώθηση στα ιταλικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα, τα οποία είχαν την καλύτερη επίδοση εδώ και οχτώ εβδομάδες.

Οι επιχορηγήσεις από την ΕΕ δεν θα προσμετρηθούν στο υψηλό χρέος της Ιταλίας, για το οποίο οι επενδυτές ανησυχούν ότι μπορεί να μην είναι βιώσιμο αν η Ρώμη αναλάβει την αποπληρωμή όλων των δαπανών της για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι το γαλλογερμανικό Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς μία δημοσιονομική ένωση της περιοχής.