Αυστρία: Τρία πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

0
3

Με στόχο να μετριαστεί ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, θα εξετάσει την ολοκλήρωση τριών σχετικών πακέτων, κατά τη δεύτερη διήμερη κλειστή συνεδρίασή της μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα (μεταξύ 15 και 19 Ιουνίου), όπως ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη.

Το πρώτο πακέτο ασχολείται με μέτρα διάσωσης για ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές -εστίαση, τουρισμός, κλάδος ταξιδιών, δημιουργούς, καλλιτέχνες και διοργανωτές-, με τον καγκελάριο να συζητά μία προσωρινή γενική μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας, για παράδειγμα στην εστίαση.

Ένα άλλο πακέτο θα πρέπει να απαλλάξει το βάρος των εργαζομένων, να τονώσει την οικονομία και να καταπολεμήσει τη φτώχεια, ενώ, σύμφωνα με την Καγκελαρία, το τρίτο πακέτο αφορά τις επενδύσεις στην οικονομία, την οικολογία και την περιφέρεια.

Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά αυτή η δεύτερη κλειστή συνεδρίαση του κυβερνητικού συνασπισμού πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο της Καγκελαρίας.

Τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 7 Ιανουαρίου, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού είχε πραγματοποιήσει την πρώτη διήμερη κλειστή συνεδρίαση της στα τέλη Ιανουαρίου στην πόλη Κρεμς, κατά την οποία είχε διαμηνυθεί η βούληση των δύο κυβερνητικών εταίρων για μεταξύ τους συνεργασία και ενότητα.

«Είμαστε διαφορετικά κόμματα με διαφορετικές απόψεις, όμως μαζί θα συμβαδίσουμε», είχε δηλώσει ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ να συμπληρώνει ότι και τα δύο κόμματα «έχουν αρκετό αέρα για να αναπνέουν».

Παραδοσιακά, η πρώτη κλειστή συνεδρίαση μιας νέας κυβέρνησης στην Αυστρία, πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων της, με σκοπό την καλύτερη γνωριμία των μελών της μεταξύ τους, αλλά και την παρουσίαση των κέντρων βάρους της εργασίας τους μέσα στους επόμενους μήνες.

Κεντρικά θέματα της πρώτης κλειστής συνεδρίασης της νέας κυβέρνησης ήταν η φορολογική ελάφρυνση και η "οικολογοποίηση" του φορολογικού συστήματος, όπως αυτά περιέχονται στο κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα των δύο κομμάτων και όπως αναπτύχθηκαν κατά την παρουσίαση των προγραμματικών της δηλώσεων.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων -του οποίου κανονικά η (πενταετής) θητεία διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2024- είχε ορκιστεί την 7η Ιανουαρίου 2020, ενώπιον του ομοσπονδιακού Προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ακριβώς 100 ημέρες από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου.

Της νέας αυστριακής κυβέρνησης, ηγείται -όπως και της προηγούμενης- ως ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, και αυτή περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, από τα οποία το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει, εκτός του καγκελάριου, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι εκπροσωπούνται με τον αρχηγό τους Βέρνερ Κόγκλερ ως αντικαγκελάριο, με τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό.

Η κυβέρνηση αποτελεί καινοτομία στην ιστορία της Αυστρίας, αφενός γιατί είναι η πρώτη με συμμετοχή ενός κόμματος οικολόγων και αφετέρου είναι επίσης η πρώτη στην οποία ο αριθμός των γυναικών-μελών της είναι μεγαλύτερος εκείνου των ανδρών, συγκεκριμένα εννέα είναι οι γυναίκες και οκτώ οι άνδρες.

Το Λαϊκό Κόμμα έχει αναλάβει τα σημαντικότερα υπουργεία: Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Οικονομίας, Αγροτικής Οικονομίας, Ενσωμάτωσης-Οικογένειας, Καγκελαρίας-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από την πλευρά τους οι Πράσινοι ηγούνται των υπουργείων: Περιβάλλοντος-Υποδομών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης-Πολιτισμού-Αθλητισμού (τα καθήκοντα στο οποίο ασκεί παράλληλα ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ).