ΕΚΤ: Οι τράπεζες δανείστηκαν το ποσό-ρεκόρ των 1,3 τρισ.

0
3

Οι τράπεζες της ευρωζώνης δανείστηκαν το ποσό-ρεκόρ των 1,31 τρισ. Ευρώ από την ΕΚΤ, εκμεταλλευόμενες τα αρνητικά επιτόκια για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για πίστωση από επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την ύφεση.

Τα προγράμματα TLTROs (στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης) της ΕΚΤ επανασχεδιάστηκαν στις αρχές του έτους για να βοηθήσουν την οικονομία να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού και οι τράπεζες θα λάβουν φρέσκο χρήμα με επιτόκιο -1%.

Από τα 1,31 τρισ. ευρώ, η απορρόφηση είναι υπεράνω προσδοκιών με τους περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν ένα ποσό λίγο πάνω από τα 1 τρισ. Ευρώ για τα τριετή δάνεια.

Οι προβλέψεις έκαναν γενικά λόγο για 900 δισ.-1,4 τρισ. Ευρώ.

Αν και ο δανεισμός ήταν υπερδιπλάσιος από ό,τι στην προηγούμενη πράξη της ΕΚΤ, το καθαρό ποσό λήψης είναι μικρότερο καθώς οι τράπεζες πιθανότατα μετακύλισαν περίπου 750 δισ. Ευρώ από προηγούμενη χρηματοδότηση της ΕΚΤ για να επωφεληθούν από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Το αρνητικό επιτόκιο σημαίνει ότι οι τράπεζες που αξιοποίησαν την κοινοπραξία θα κερδίσουν 0,50% για ένα χρόνο χωρίς όρους και 1% εάν απλώς δεν συρρικνώσουν το βιβλίο δανείων τους.

Η απορρόφηση του ποσό αυξάνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ και ενισχύει τις ελπίδες της ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν παρά το ότι η οικονομία συρρικνώνεται σχεδόν κατά το ένα δέκατο, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν μέχρι η Ευρώπη να είναι έτοιμη να ανοίξει ξανά μετά την κρίση.