Ελβετία: Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο -0,75%

0
3

H κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική της, διατηρώντας τα χαμηλότερα επιτόκια στον κόσμο και δηλώνοντας ότι «παραμένει διατεθειμένη να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη ένταση στην αγορά συναλλάγματος» για να περιορίσει την ισχύ του «πολύ υπερτιμημένου» ελβετικού φράγκου.

Το βασικό επιτόκιο της SNB διατηρείται στο -0,75%, όσο και το επιτόκιο που χρεώνει για τις καταθέσεις όψεως των τραπεζών σε αυτή, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters.

«Η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό του έχουν οδηγήσει σε μία μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και μία μείωση του πληθωρισμού στην Ελβετία και το εξωτερικό.

Η επεκτατική νομισματική πολιτική της SNB παραμένει αναγκαία για να διασφαλίσει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες στην Ελβετία», ανέφερε η τράπεζα.

Η SNB εκτίμησε ότι η ελβετική οικονομία θα συρρικνωθεί περίπου κατά 6% φέτος, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας της COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της.

Εκτιμά, επίσης, ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ελβετία θα μειωθούν κατά 0,7% φέτος και κατά 0,2% το 2021 πριν αυξηθούν 0,2% το 2022.