Εμποροι Αθηνών: Η αγορά χρειάζεται νέα γενναία επαναρρύθμιση 120 δόσεων

0
2

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ι. Βρούτση, την αναγκαιότητα μίας νέας γενναίας επαναρρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναλυτικά στην επιστολή σημειώνονται τα εξής:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών μεταφέροντας την αγωνία της επιχειρηματικής κοινότητας, υπενθυμίζει ότι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που έμειναν απλήρωτες από το Μάρτιο έως και σήμερα, λόγω του κορωνοϊού, έχουν μεταφερθεί ως προς την εξόφλησή τους για τα τέλη Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Επιπροσθέτως πολλές επιχειρήσεις που ήταν ενταγμένες σε καθεστώς ρυθμίσεων και δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τη δόση του Φεβρουαρίου 2020 και στη συνέχεια λόγω της υγειονομικής κρίσης είχαν αδυναμία πληρωμής και δεύτερης συνεχόμενης δόσης, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της απώλειας της ρύθμισης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Ε.Σ.Α με στόχο να επανέλθει η αγορά σε κατάσταση ισορροπίας, να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και να αρχίσει να εισρέει ζεστό χρήμα προς τα δημόσια ταμεία, προτείνει την θεσμοθέτηση μιας νέας γενναίας επαναρρύθμισης παλαιών και νέων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις.

Συγκεκριμένα στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ενταχθούν οφειλές που για διάφορους λόγους δεν είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν, αλλά και εκείνες που λόγω προσωρινής αδυναμίας και στη συνέχεια λόγω της κρίσης του Covid19, έχουν ήδη απωλεσθεί ή θα απωλεσθούν στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων πρέπει να παραμείνει ενεργή για τις τρέχουσες οφειλές που θα δημιουργηθούν μετά την επανένταξη στην επαναρρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου να τακτοποιούνται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να εξοφληθούν εντός των νόμιμων προθεσμιών, από τον Σεπτέμβριο του 2020 και μετά».