Επιφυλακτική και σήμερα η Wall Street

0
1

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στην επιστροφή της οικονομίας σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς μετά το κλείδωμα των προηγούμενων μηνών αλλά και στις πιο εκτεταμένες πολιτικές αναταραχές των τελευταίων ετών καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό.

Η επανεκκίνηση της επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας μετά τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας του νέου κορονοϊού συνεχίζει να δίνει ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία, οδηγώντας σε ανοδικό έδαφος την αγορά.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένει και η κλιμάκωση της βίας στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις στον απόηχο της δολοφονίας του Τζόρτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι εάν η απειλή Τραμπ να βγάλει τον στρατό στους δρόμους για την αποκατάσταση της τάξης γίνει πραγματικότητα θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εύθραστη οικονομική ανάκαμψη στο ξεκίνημα της.

«Στέλνω χιλιάδες και χιλιάδες βαριά οπλισμένους στρατιώτες», δήλωσε ο Τραμπ αργά τη Δευτέρα από τον Λευκό Οίκο. "Εάν μια πόλη ή μια πολιτεία αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων, τότε θα αναπτύξω τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και θα λύσω γρήγορα το πρόβλημα αντί γι’ αυτούς".

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 139,28 μονάδες ή 0,55% στις 25.614,30 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 6,51 μονάδες ή 0,21% στις 3.062,24 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 4,71 μονάδες ή -0,03% στις 9.549,31 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones 19 κινούνται με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Dow με άλμα 3,39% στα 39,92 δολ. και ακολουθούν η American Express με άνοδο 2,85% στα 99,53 δολ. και η Boeing στα 155,44 δολ. με κέρδη 2,67%.

Στον αντίποδα οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι Raytheon Technologies (-2,09%), η United Health (-0,48%) και η Walmart (-0,29%).

Οι βίαιες διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας που σε πολλές περιπτώσεις εκτράπηκαν σε βίαιες ταραχές, λεηλασίες και εμπρησμούς οδήγησαν πολλούς κυβερνήτες να κηρύξουν απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η οργή που σαρώνει τις ΗΠΑ μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ θα μπορούσε να καταπνίξει την ανάκαμψη που βρίσκεται σε πολύ πρώιμη φάση μετά το σοκ του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, μελέτη του Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office) που είδε χθες το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι το ΑΕΠ αναμένεται να είναι περίπου 3% μικρότερο για την περίοδο 2020 – 2030 σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψης του Ιανουαρίου, πριν η πανδημία πλήξει τις ΗΠΑ. Σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό, η πτώση αυτή ισοδυναμεί με 7,9 τρισ. δολ.

Το αμερικανικό ΑΕΠ δεν αναμένεται να φτάσει τις προηγούμενες προβλέψεις μέχρι το δ'  τρίμηνο του 2029, αναφέρει το CBO.

Οι επενδυτές συνεχίζουν παράλληλα να παρακολουθούν την ένταση στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, στον απόηχο δημοσιευμάτων που φέρουν το Πεκίνο να έχει δώσει οδηγίες σε κρατικές εταιρείες να σταματήσουν τις αγορές ορισμένες αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.