Ευρωζώνη: Μικρή αύξηση του πληθωρισμού στο 0,3% τον Ιούνιο

0
2

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν απρόσμενα τον Ιούνιο κατά 0,3% από 0,1% τον Μάιο, αλλά ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, μειώθηκε ξανά στο 1,1% από 1,2%, υπογραμμίζοντας τους φόβους ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει πολύ χαμηλή τα επόμενα χρόνια, καθώς η περιοχή θα ανακάμπτει από τη μεγαλύτερη ύφεση της πρόσφατης ιστορίας.

Οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 9,4% σε ετήσια βάση μετά τη βουτιά 11,9% που έκαναν τον Μάιο, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 5,9% έναντι 6,7% τον Μάιο.

Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στο 1,2% από 1,3%.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στηρίζουν την προσδοκία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι μάλλον θα αποφευχθούν αρνητικά επίπεδα του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ δεν έχει επιτύχει επί επτά έτη τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% και αναμένει ότι θα συνεχίσει να μην τον πετυχαίνει τουλάχιστον έως το 2022, καθώς η ύφεση λόγω του κορωνοϊού αυξάνει την ανεργία, μειώνει την κατανάλωση και συμπιέζει τις αυξήσεις των μισθών.

Τα σημερινά στοιχεία μπορεί να εξυπηρετούν εν μέρει την ΕΚΤ, με την έννοια ότι ταχεία μείωση του πληθωρισμού, που προκλήθηκε και από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, πιθανόν να έχει σταματήσει, ακόμα και αν είναι απίθανο να υπάρξει μία αυξητική τάση των τιμών έως το επόμενο έτος.

Αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι οι μεγάλης κλίμακας κρατικές επιδοτήσεις των μισθών, οι οποίες περιορίζουν τις απώλειες των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική θα περιόριζαν τη ζημιά στην οικονομία και θα στήριζαν επαρκώς την εμπιστοσύνη, ώστε να αποτραπεί ένα επικίνδυνο αποπληθωριστικό σπιράλ.

Ωστόσο οι προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε μηδενικό επίπεδο ή κοντά σε αυτό έως το τέλος του 2020 και να αυξηθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.