Ευρωζώνη: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε τον Ιούνιο αλλά παραμένει χαμηλά

0
2

Η οικονομική εμπιστοσύνη επανέρχεται σταδιακά στην Ευρωζώνη με τις εταιρείες, από τις μεταποιητικές έως αυτές των λιανικών πωλήσεων, να ξαναστέκονται στα πόδια τους μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (European Economic Sentiment Indicator, ESI), ο οποίος ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξήθηκε τον Ιούνιο στις 75,7 μονάδες από 67,5 τον Μάιο, αν και λιγότερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, παραμένοντας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των αρχών του έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία αυτά – όπως και τα αντίστοιχα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας – δείχνουν ότι η πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης έχει πολύ δρόμο ακόμη.

Η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται να συρρικνωθεί περισσότερο από 8% φέτος, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία θα αλλάξει μόνιμα τμήματα της οικονομίας της.

Έως τώρα, ο ESI έχει ανακτήσει περίπου το 30% των συνολικών απωλειών που είχε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν οι μεγάλης κλίμακας περιορισμοί οδήγησαν σε σχεδόν αναστολή της δημόσιας ζωής.

Τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν ότι οι προσδοκίες για την απασχόληση στην Ευρωζώνη βελτιώθηκαν από τα χαμηλά επίπεδά τους, αλλά για ορισμένους τομείς παραμένουν έως και 60% χαμηλότερα από το προ κορονοϊού επίπεδο.

Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Ιούνιο, καθώς τα νοικοκυριά αναμένουν βελτίωση της γενικής οικονομικής κατάστασης. Οι δείκτες εμπιστοσύνης αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς και σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Η βελτίωση σημειώνεται μετά από μαζικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αγοράζει ομόλογα αξίας 1,35 τρισ. ευρώ και οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί για στήριξη ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ.