Γαλλία: Στο 11,4% αναμένεται να εκτιναχθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού

0
3

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας θα αυξηθεί στο 11,4% του ΑΕΠ φέτος, περισσότερο από το 9,1% που ήταν η μέχρι τώρα εκτίμηση, λόγω της βουτιάς της δραστηριότητας και των τεράστιων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν.

«Χρεωνόμαστε, ολοένα και περισσότερο, διότι αποφασίσαμε να διασώσουμε τη γαλλική οικονομία….με προβλεπόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11%, θα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα 11,4%», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

«Η Γαλλία ποτέ δεν είχε τέτοιο επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος», πρόσθεσε ο Νταρμανέν.

Και το χρέος αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, δηλαδή 115% του ΑΕΠ, όπως προειδοποίησε ο υπουργός, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα νούμερα. Πέρυσι, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 98,1%.

«Είναι νούμερα που μπορεί να ζαλίζουν» αλλά «βλέπουμε στο τέλος αυτού του περιορισμού την επιστροφή μιας οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε ο Νταρμανέν.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε ότι η γαλλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 11% το 2020.