Γαλλική Κεντρική Τράπεζα: «Η οικονομία θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2022»

0
3

Η οικονομία της Γαλλίας θα χρειαστεί δύο χρόνια για να ανακάμψει από τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο που έχει προκληθεί φέτος από την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί 10,3% φέτος, πριν ανακάμψει με ανάπτυξη 6,9% το 2021 και 3,9% το 2022, προβλέπει η Τράπεζα της Γαλλίας. Σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας είναι πιθανό να χαθούν φέτος και η ανεργία ενδέχεται να κάνει νέο ρεκόρ φθάνοντας στο 11,8% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα, αν ο ιός τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων μπορεί να σημάνει για την οικονομία πτώση κατά 16% φέτος και να ακολουθήσει ανάπτυξη μόλις 6% το 2021 και 4% το 2022.

Οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο ενός σχεδίου ανάκαμψης που η κυβέρνηση έχει στόχο να ανακοινώσει μέσα στους ερχόμενους μήνες. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε στα μέσα Μαρτίου στη Γαλλία ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη, κλείνοντας μεγάλα τμήματα της οικονομίας μέχρι που οι περιορισμοί άρχισαν να αίρονται στις 11 Μαΐου.

Στο τέλος Μαΐου, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούσε να τρέχει 17% κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, αν και βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση μετά την πτώση κατά 32% που καταγράφηκε στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του lockdown τον Μάρτιο, εκτιμά η κεντρική τράπεζα. Πρόσθεσε πως οι επιχειρηματικές εκτιμήσεις δείχνουν πως η δραστηριότητα μπορεί να επανέλθει αυτόν τον μήνα σε επίπεδα κατά 12% κατώτερα των φυσιολογικών.

Σε κάθε περίπτωση, ο καιρός που πέρασε η χώρα σε lockdown μπορεί να οδηγήσει την οικονομία της σε συρρίκνωση κατά 15% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, όταν είχε ήδη καταγράψει πτώση 5,3%, εκτιμά η Τράπεζα της Γαλλίας.