Η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

0
2

Με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της και να δίνει έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις παράνομες ελληνοποιήσεις και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για αποσπασματικές λύσεις και να τονίζει την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την πραγματική ενίσχυση των αγροτών, συνεχίζεται από το πρωί στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

«Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που υλοποιείται με σταθερά βήματα. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει και να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων γιατί θεωρεί ότι είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας», τόνισε ο χαρακτηριστικά ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσπάθεια «να συσκοτίσει την ουσία της υπόθεσης των παράνομων ελληνοποιήσεων φιλοτεχνώντας επιμελώς ένα ανύπαρκτο έργο».

Μίλησε ακόμα για «ανυπαρξία στρατηγικών επιλογών για τον πρωτογενή τομέα», ενώ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση με μία εντελώς αποσπασματική ενσωμάτωση του κοινοτικού κανονισμού προπαγανδίζει για την αυστηρότητα των κυρώσεων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις την ίδια ώρα που αποκρύπτεται ότι δεν υπάρχουν διατάξεις για τη νοθεία στα τρόφιμα και δεν τιμωρείται ούτε όποιος την παράγει, την εξάγει ή την διακινεί».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα στήριξης των αγροτών», ενώ τόνισε την «ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ουσιαστική στήριξη των αγροτών και έναν εφ' όλης της ύλης δημόσιο διάλογο για τις παράνομες ελληνοποιήσεις».

«Δεν διαφωνούμε με την αυστηριοποίηση των ποινών και των προστίμων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, όμως πρέπει να πάρουμε το νήμα από την αρχή και όχι από τη μέση ή το τέλος για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάστιγα», επεσήμανε ο κ. Πάνας.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, χαρακτήρισε «θετικά αλλά ανεπαρκή» τα άρθρα για την αυστηριοποίηση των ποινών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τονίζοντας ότι αν δεν γίνουν προσλήψεις δεν θα μπορούν να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι και η τιμωρία θα μένει στα χαρτιά.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που καμία σχέση με την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και τη στήριξη των αγροτών δεν έχει», πρόσθεσε.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος χαρακτήρισε «εξαιρετικά φτωχό το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων και του πρωτογενή τομέα». «Το νομοσχέδιο είναι ένα είδος συρραφής, χωρίς κανένα όραμα και ουσιαστική πρόταση για πραγματική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα των αγροτικών προϊόντων και τη στήριξη των αγροτών», είπε.

«Εμείς στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για να παταχθούν οι ελληνοποιήσεις, αλλά πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό με χαλάρωση των κυρώσεων αλλά και με το δικαίωμα να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις αυτοί που νοθεύουν τρόφιμα.

Το ερώτημά μας είναι θέλετε να διώξετε ή να χαϊδέψετε την παρανομία;», σημείωσε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.