Η κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ απειλεί να πλήξει και τη Wall Street

0
4

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις και ενώ στο εσωτερικό των ΗΠΑ η βία κλιμακώνεται μετά το θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας.

Από το εμπορικό "μέτωπο" Κινέζοι αξιωματούχοι φέρεται να έχουν δώσει οδηγίες σε κρατικές εταιρείες αγροτικών προϊόντων να σταματήσουν ορισμένες αγορές αμερικανικών προϊόντων, όπως της σόγιας και του χοιρινού, σύμφωνα με δημοσίευμα ξένων πρακτορείων.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή σειρά μέτρων κατά της Κίνας, τα οποία περιλαμβάνουν και την έναρξη των διαδικασιών για την αφαίρεση της ειδικής μεταχείρισης που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.

Η κίνηση των κινεζικών αρχών να αναστείλουν τις αγορές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ αυξάνει τον κίνδυνο να καταρρεύσει η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας που υπεγράφη αρχές του 2020 μετά από πολλούς μήνες επώδυνων διαπραγματεύσεων.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 30,69 μονάδες ή -0,12% στις 25.352,42 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,72 μονάδες ή -0,06% στις 3.042,59 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 9,87 μονάδες ή 0,10% στις 9.500,83 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Boeing με άλμα 2,11% στα 148,93 δολ. και ακολουθούν η American Express με άνοδο 2,08% στα 97,05 δολ. και η Raytheon Technologies στα 65,58 δολ. με κέρδη 1,64%.

Στον αντίποδα οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Pfizer (-6,70%), η Cisco Systems (-2,57%) και η Verizon Communications (-1,51%).

Στο μεταξύ, οι μαζικές διαδηλώσεις μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ την περασμένη Δευτέρα κατά τη βίαιη σύλληψη του από αστυνομικούς της Μινεάπολις συνεχίζονται και κλιμακώνονται στις περισσότερες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις τελευταίες ώρες, με τα ξένα πρακτορεία να αναφέρουν άλλους τρεις νεκρούς σε Αϊόβα και Κεντάκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες των πολιτειών για να συζητήσουν "πώς θα κρατηθούν ασφαλείς οι κοινότητες", όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι διαδηλώσεις, σε συνδυασμό με την πανδημία και την οικονομικά αστάθεια από τα μέτρα περιορισμού των προηγούμενων μηνών δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την αμερικανική κοινωνία και οικονομία, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών IHS Markit έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 39,8 μονάδες τον Μάιο από 36,1 μονάδες στην έναρξη του δεύτερου τριμήνου. Αν και ελαφρώς ενισχυμένος σε σχέση με το πρόσφατο χαμηλό του Απριλίου, η τελευταία μέτρηση δείχνει τη δεύτερη μεγαλύτερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον κλάδο από τον Απρίλιο του 2009.