Ιταλία: Κίνδυνος χρεοκοπίας πολλών επιχειρήσεων

0
2

Η μεγαλύτερη εργοδοτική ένωση στην Ιταλία έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου, αξιώνοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ένα σχέδιο υπέρ των επιχειρήσεων, εκφράζοντας την εκτίμηση πως πολλές από αυτές κινδυνεύουν με χρεοκοπία έπειτα από την πανδημία του κορονοϊού.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Τις δυσκολίες θα τις δούμε κυρίως το φθινόπωρο του 2021», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψή του με ξένους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Confidustria Κάρλο Μπονόμι.

Η Ιταλία, που έθεσε σε εφαρμογή ορισμένα από τα πιο σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με την καθίζηση του ΑΕΠ της για το 2020, η οποία εκτιμάται μεταξύ του 8,3% -14%, αναλόγως προς τα σενάρια.

«Οι παρεμβάσεις που έχουν τεθεί εν ισχύι (από την κυβέρνηση) δεν παράγουν αποτελέσματα, οι πιστώσεις (προς τις επιχειρήσεις) δεν έρχονται. Μία επιχείρηση που σήμερα ζητεί να επωφεληθεί από τις κρατικές βοήθειες θα πρέπει, ανάμεσα στα διάφορα έγγραφα, να καταθέσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο για τη διάρκεια της χρηματοδότησής της, δηλ. για 16 χρόνια. Αυτό είναι γελοίο. Ποια επιχείρηση μπορεί να καταθέσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο για 16 χρόνια, όταν το ίδιο το κράτος δεν είναι ικανό να μας πει τι μέλλει γενεσθαι το επόμενο φθινόπωρο;», δήλωσε ο Μπονόμι.

Ο πρόεδρος της ένωσης βιομηχάνων τόνισε επίσης πως η πολιτική βρίσκεται "πολύ μακριά" από τα προβλήματα των επιχειρηματιών: "έχουμε πολλές αμφιβολίες" για το αποτέλεσμα του 10ήμερου Φόρουμ για το Μέλλον της Ιταλίας, που ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, μολονότι η Confidustria θα συμμετέχει σε αυτό.

Υπάρχει "αδήριτη" ανάγκη για αλλαγές, δήλωσε ο ίδιος, εκφράζοντας τη λύπη του για "τις δυναμικές που παντοτινά αποτελούσαν τροχοπέδη για τη χώρα": "τη γραφειοκρατία, την αδυναμία στη λήψη αποφάσεων" ή την υποβοηθούμενη επιχειρηματικότητα.

«Είτε θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σύνολο από σημαίνοντα, ταχύτατα, κίνητρα για την ανάπτυξη», μία αληθή "στρατηγική για την ανάκαμψη", «είτε το 2021 θα έχουμε μεγάλα προβλήματα», εκτίμησε ο Μπονόμι.