«Κατεβάζουν τα μολύβια» για 24 ώρες λογιστές και φοροτεχνικοί

0
4

Κλείνουν τους υπολογιστές και κατεβάζουν μολύβια για 24 ώρες οι λογιστές, καθώς αύριο θα απέχουν από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ή συμπλήρωση στοιχείων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Με την κίνηση αυτή, οι λογιστές διαμαρτύρονται για τον τεράστιο όγκο δουλειάς που καλούνται να καλύψουν, «τις εγκυκλίους που δημοσιεύονται βράδυ Σαββάτου, τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που ανοίγουν Κυριακή και για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

Οι λογιστές δηλώνουν ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής και ζητούν την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου με μεταφορά της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Mάλιστα, σε επιστολή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό δηλώνουν αποφασισμένοι για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρουν «σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δεν είναι αρκετός ο χρόνος για την υποβολή τους, καθώς υπάρχουν διαρκώς προβλήματα καθυστερήσεων στo TAXISnet

Επιπρόσθετα αναφέρουν ότι δεν είχαν γίνει  όλες οι αναρτήσεις εγκαίρως στο   TAXISnet  με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβληθούν  δηλώσεις από την έναρξη λειτουργίας του τον Απρίλιο και Μαιο, ενώ υπάρχει επιβάρυνση λόγω covid-19  με ατελείωτες πλατφόρμες χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες οδηγίες, χωρίς να υπάρχει ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν,  έχουν επιφορτιστεί οι λογιστές με ολόκληρο το δημόσιο (Δ.Ο.Υ, ΙΚΑ, ΟΤΑ κλπ.) στο οποίο δεν γινόταν καμμιά εργασία, με συνέπεια να πηγαίνουν οι πολίτες στα λογιστικά γραφεία χωρίς όμως καμία ενημέρωση  τους, για το τι πρέπει να γίνει και πως.

Με βάση τα παραπάνω ζητούν:

1.Παράταση των δηλώσεων έως 30/9/2020 και μάλιστα αυτό να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

2.Παράταση των ΜΥΦ έως 31/12/2020

3.Αναβολή του mydata και ηλεκτρονικών βιβλίων και έναρξη 1/1/2021

4.Να μη επαναληφθεί η υποβολή στοιχείων σε οποιαδήποτε πλατφόρμα χωρίς να υπάρχει ένα εύλογο διάστημα για την υποβολή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα υλοποιήσει μέτρα, όπως:

-Θέσπιση 12 άτοκων δόσεων ή 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο για όλες τις φορολογικές οφειλές, φυσικών και νομικών προσώπων, από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο οι οποίες τελούν σε αναστολή.

-Εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 5 μηνιαίες, που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

-Εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

-Εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 6 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.