Μεγάλη πτώση στη Wall Street

Πτώση καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, μετά τη χθεσινή άνοδο που οδήγησε σε ένα ακόμη ρεκόρ τον Nasdaq, με την επιφυλακτικότητα των επενδυτών να τροφοδοτούν η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, οι νέες απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία αλλά και η αναζωπύρωση της εμπορικής κόντρας Ουάσιγκτον – Βρυξελλών.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης των blue chips "χάνει” 348 μονάδες και κινείται κάτω από το όριο των 26.000 μονάδων στις 25.807,53 μονάδες (-1,33%), ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,34% στις 3.089,38 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, μετά το 21ο ρεκόρ από τις αρχές του έτους που κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση, υποχωρεί κατά 1,09%, στις 10.021 μονάδες.

Το κλίμα στην αγορά είναι επιφυλακτικό καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ συνεχίζει να συνοδεύεται από έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 αυξήθηκε περισσότερο 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC στα στοιχεία που συγκεντρώνει το Hopkins University.

Το Bloomberg, μάλιστα, αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι σε Τέξας, Φλόριντα, Αριζόνα και Καλιφόρνια επανεξετάζουν την προσπάθεια επανεκκίνησης των οικονομιών τους καθώς τα νέα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται αλματωδώς καταγράφοντας νέα ημερήσια ρεκόρ.

Η Wall Street Journal, από τη μεριά της, αναφέρει ότι ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis έχουν ενισχύσει τις οδηγίες για την κοινωνική αποστασιοποίηση, ενώ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, εντείνει τις προετοιμασίες για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων. Η Καλιφόρνια κατέγραψε πάνω από 5.000 νέα κρούσματα και 3.700 εισαγωγές σε νοσοκομεία την Τρίτη.

Ακόμη και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κυβέρνησης, Dr Anthony Fauci, μιλώντας εχθές στο Κογκρέσο, έκανε λόγο για ανησυχητική άνοδο των κρουσμάτων, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις πιθανότητες να υπάρξει τους επόμενους μήνες ένα εμβόλιο.

Το κλίμα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο οι αναφορές ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει να επιβάλει δασμούς αξίας πολλών δισεκατομμυρίων σε αγαθά που εισάγονται από την Ευρώπη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ΗΠΑ εξετάζουν να επιβάλουν δασμούς σε αγαθά αξίας 3,1 δισ. δολαρίων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τροφοδοτώντας νέους φόβους για την αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, που θα μπορούσε να πλήξει την ήδη επιβαρυμένη παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε σήμερα επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, αναμένοντας πλέον ότι φέτος θα συρρικνωθεί κατά 4,9%, μέγεθος μειωμένο κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Απριλίου. Τον Ιανουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3% της παγκόσμιας οικονομίας αυτό το έτος.

«Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα το πρώτο μισό του 2020 ήταν μεγαλύτερος απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι πιο σταδιακή σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις», αναφέρει το Ταμείο στην έκθεσή του.

Το ΔΝΤ μάλιστα αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτός της Κίνας που εκτιμά ότι θα είναι η μόνη που θα καταγράψει φέτος ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ΗΠΑ, το Ταμείο αναφέρει ύφεση 8% φέτος.

Το επόμενο έτος το Ταμείο αναμένεται ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 5,4%, λίγο χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμησή του που έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,8%, ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ προβλέπει ότι θα ενισχυθεί κατά 4,8%.