Ονδούρα: Σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας

0
2

Η κυβέρνηση της Ονδούρας ανήγγειλε χθες Δευτέρα τη διαδικασία σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας της κεντρικής Αμερικής, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες παράλυσης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, παρότι γιατροί προειδοποιούν πως ο φόρτος για το σύστημα υγείας είναι ήδη δυσβάστακτος.

Οι αρχές της χώρας επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στην επικράτεια στα μέσα του Μαρτίου, δίνοντας εντολή να κλείσουν εμπορικά καταστήματα, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες.

Μέχρι σήμερα, στην Ονδούρα καταγράφονται 258 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες επισήμανε ότι «χιλιάδες» επιχειρήσεις έχουν ήδη καταστραφεί. «Η οικονομία δεν μπορούσε να παραμένει κλειστή άλλο», τόνισε, επισήμανε ωστόσο ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (17:00 ως 07:00) θα παραμείνει σε ισχύ.

Περίπου 500.000 θέσεις εργασίας είτε χάθηκαν είτε τέθηκαν σε αναστολή κατά τη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ονδούρας (COHEP). Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί από 2,9% ως 3,9% φέτος, ενώ είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% του ΑΕΠ το 2019.

Στην πρώτη φάση, μόλις το 20% των εργαζομένων θα επιστρέψει στις θέσεις του στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, με βάση το κυβερνητικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέτρο που θα εφαρμοστεί επίσης σε περιοχές του βορρά που μετατράπηκαν σε εστίες της πανδημίας. Σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί λιγότερο, θα επιστρέψει στη δουλειά το 40-60% του εργατικού δυναμικού.

Αξιωματούχοι τονίζουν πως η επανεκκίνηση της δραστηριότητας θα αναστέλλεται εάν καταγράφονται νέα ξεσπάσματα.

Το κυβερνητικό σχέδιο όμως έχει θορυβήσει πολλούς γιατρούς, που επισημαίνουν ότι το χρονίως υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Η Σουγιάπα Σόσα, πρόεδρος ένωσης γιατρών, τονίζει πως στο Εθνικό Καρδιοπνευμονικό Ινστιτούτο, νοσοκομείο αναφοράς για ασθενείς με COVID-19, η πληρότητα φθάνει το 94% των κλινών. Το Escuela Universitario, άλλο νοσοκομείο όπου εισάγονται ασθενείς με συμπτώματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αναγκάστηκε να στήσει σκηνή στο προαύλιο για να αντιμετωπίσει τις ροές ασθενών.

«Ανοίγουμε την οικονομία σε πολύ άσχημη στιγμή, τα νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, επισήμανε ο Κάρλος Ουμάνα, πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης της Ονδούρας.

Πηγή:ΑΠΕ