Προειδοποιεί για αύξηση του χρέους εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις η κεντρική τράπεζα Ισπανίας

Η εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία της Ισπανίας χρειάζεται βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει «χρονίζοντα» επίπεδα δημοσίου χρέους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη μακροχρόνια ανάπτυξη, υπογράμμισε η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.

Μία από τις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον κορωνοϊό, η Ισπανία, οδεύει στη χειρότερη οικονομική επίδοση στην ιστορία της το 2020, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συρρίκνωση 9%-11,6%.

«Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου δεν θα γίνουν διαρθρωτικές δημοσιονομικές προσπάθειες από τις αρχές στα επόμενα δέκα χρόνια, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ υψηλότερα του 100% στο τέλος του 2030» ανέφερε η κεντρική τράπεζα στο ετήσιο report της για το 2019.

Το report απηχεί τα σχόλια την προηγούμενη εβδομάδα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Pablo Hernandez de Cos, που ανέφερε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, ενώ επίσης προέβλεψε μερική ανάκαμψη αργότερα φέτος.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί για μια ακόμα πιο βαθιά συρρίκνωση το 2020 στο 15,1%, σε ένα χειρότερο σενάριο με ένα νέο κύμα μολύνσεων από τον κορωνοϊό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η τράπεζα της Ισπανίας διευκρίνισε πως το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι το 126,7% το 2020 και περί το 130% το 2021 και 2022, ενώ το έλλειμμα θα μπορούσε να αυξηθεί στο 14% το 2020 από το 2,8% το 2019.