Σημαντική άνοδος της Ελλάδας, κατά εννέα θέσεις, στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας

0
1

Υψηλότερα κατά εννέα θέσεις βρέθηκε η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2020 της παγκοσμίου φήμης επιχειρηματικής σχολής της Λωζάνης «Institute for Management Development» (IMD), καταλαμβάνοντας την 49η θέση μεταξύ 63 οικονομιών, έναντι της 58ης πέρυσι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Η άνοδος αυτή αποτελεί, όπως διευκρινίζεται, τη δεύτερη ισχυρότερη στην κατάταξη, ύστερα από αυτήν της Κύπρου κατά 11 θέσεις. Η Ελλάδα αναβάθμισε τη θέση της επιτυγχάνοντας σημαντικές βελτιώσεις στους επιμέρους δείκτες, καθώς αισθητή ήταν η άνοδός της στην κατάταξη της οικονομικής αποδοτικότητας (55η από 60ή πέρυσι), της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας (52η από 60ή) και της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας (51η από 58η την προηγούμενη χρονιά). Βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας κατά δύο θέσεις σημειώθηκε και στον δείκτη των υποδομών (41η θέση, έναντι της 39ης, καθώς ανακόπηκε η πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επετηρίδας του 2020, τα οποία αφορούν τις επιδόσεις της Ελλάδας το 2019, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης επισήμανε ότι η σημαντική αυτή βελτίωση αποδεικνύει ότι η πολιτική σταθερότητα ήταν και παραμένει το κεντρικό ζητούμενο για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

«Είναι φανερό ότι οι επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για βελτίωση του γενικότερου περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων, συνέβαλλαν αποτελεσματικά στη σημαντική βελτίωση της θέσης της χώρας μας στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας του IMD», επισημαίνει, παραινώντας για υιοθέτηση των πέντε προτάσεων του Ινστιτούτου, όσον αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με πρώτη αυτή της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, μέσω επενδύσεων στη βιομηχανία.

Για τον λόγο αυτό, ο ΣΒΕ προτείνει στην κυβέρνηση η μεταποιητική δραστηριότητα και η βιομηχανία να τεθούν στην πρωτοπορία ενίσχυσης με έμπρακτο τρόπο, για να θωρακισθεί η Ελλάδα από δυσάρεστες διεθνείς μελλοντικές αναταράξεις, όπως αυτή της Covid-19.

   Τρία ατού, ισάριθμα «αγκάθια» και πέντε προκλήσεις

   Αναλυτικότερα, οι τρεις δείκτες που παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και αποτελούν «δυνατά σημεία» για τη χώρα είναι οι εξής: «Προσαρμοστικότητα της κυβερνητικής πολιτικής», «Διαφάνεια» και απουσία «Κινδύνου πολιτικής αστάθειας».

Αντίθετα, οι τρεις δείκτες, οι οποίοι αποτελούν προβλήματα στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είναι: πρώτον, η «Αύξηση του πληθυσμού», δηλαδή …η μη αύξησή του, το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα, δεύτερον η μικρότερη αύξηση της αξίας των εξαγωγών σε σχέση με άλλες χώρες της κατάταξης το 2019 και, τρίτον, η διαθεσιμότητα «Εξειδικευμένου Προσωπικού», υποχώρηση η οποία ερμηνεύεται εν μέρει από τον υψηλό δείκτη «Brain Drain».

   Βάσει των επιδόσεων της Ελλάδας στους 337 δείκτες που αξιολογούνται από το IMD στο πλαίσιο της εξαγωγής των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (WCY), το διεθνούς φήμης ινστιτούτο IMD θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, είναι: διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, μέσω επενδύσεων στη βιομηχανία, ευχερέστερη πρόσβαση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε κεφάλαια χρηματοδότησης, δημιουργία φιλικότερου φορολογικού πλαισίου, σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων ψηφιακών τεχνολογιών και θέσπιση ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων.

Παγκόσμιες πρωταγωνίστριες η σταθερά πρώτη Σιγκαπούρη και η …άλτρια Δανία. Τι κάνουν σωστά

   Ποιες είναι όμως οι παγκόσμιες πρωταγωνίστριες ανταγωνιστικότητας για το 2020; Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη, διατηρώντας την περσινή της θέση. Η Σιγκαπούρη κατάφερε να εδραιωθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης χάρη στη δυναμική επέκταση στο διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις, καθώς και στις πολιτικές απασχόλησης/υποστήριξης της αγοράς εργασίας.

Το σταθερά υψηλό επίπεδο της χώρας αναφορικά με την εκπαίδευση, τις τεχνολογικές υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της παγκόσμιας κατάταξης από τη συγκεκριμένη χώρα.

   Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται πλέον η Δανία, σημειώνοντας άλμα έξι θέσεων. Η άνοδος αυτή οφείλεται στο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, στη γενικότερη επιχειρηματική αποδοτικότητα και στη σημαντική υποστήριξη που προσφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα στην τροφοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης. Η Δανία εμφανίζει σημαντική φορολογική επιβάρυνση προς τις επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας την 40η θέση στον συγκεκριμένο δείκτη, όμως το γεγονός αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, αναδεικνύοντας μάλιστα τη σημασία της σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου.

   Την τρίτη θέση της παγκόσμιας καταλαμβάνει η Ελβετία, βελτιώνοντας κατά μία θέση την περυσινή της κατάταξη. Και στην περίπτωση της Ελβετίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προέρχεται από τη δυναμική ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, ενώ η ισχυρή τεχνολογική υποδομή και το εκπαιδευτικό σύστημα υποστηρίζουν αποτελεσματικά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία (6η πέρυσι), χάρη στη σημαντική επέκταση στις διεθνείς αγορές, στην αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας, καθώς και στην ισχυρή τεχνολογική υποδομή της.

Πτώση του Χονγκ Κονγκ, των ΗΠΑ και της Κίνας

   Στην πέμπτη θέση υποχωρεί το Χονγκ-Κονγκ από την 2η της περυσινής κατάταξης. Η υποχώρηση αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων που προκαλεί η πολιτική αστάθεια. Παρόλα αυτά, το Χονγκ-Κονγκ διατηρεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα εν δυνάμει. Κατά επτά (7) θέσεις υποχώρησαν στην παγκόσμια κατάταξη των ΗΠΑ, οι οποίες από την τρίτη θέση το 2019 καταλαμβάνουν μόλις την δέκατη το 2020, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται σημαντική υστέρηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει πλήξει την ανταγωνιστικότητα και των δύο οικονομιών, ανακόπτοντας τη δυναμική για ανάπτυξη που κατέγραφαν. Άλλωστε, και η Κίνα σημειώνει υποχώρηση έξι θέσεων για το 2020 σε σχέση με το 2019 (από την 14η στην 20η θέση της παγκόσμιας κατάταξης).

   Όπως σημειώνει ο Αρτουρο Μπρις (Arturo Bris), διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD «στη διάρκεια της παρούσας κρίσης, οι μικρότερες οικονομίες έχουν το πλεονέκτημα της καλύτερης διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας και της οικονομικής ανταγωνιστικότητάς τους.

Εν μέρει, το πλεονέκτημά τους αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι στις μικρές οικονομίες μπορεί ευκολότερα να επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση». Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της ΕΕ για το 2020, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης, είναι κατά σειρά: η Δανία (δεύτερη), η Ολλανδία (τέταρτη) και η Σουηδία (έκτη).

   Το «Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ), είναι ο εθνικός εκπρόσωπος του IMD στην Ελλάδα. Για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων από το ΙΝΣΒΕ στο IMD, το ΙΝΣΒΕ συνεργάσθηκε με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ολη η κατάταξη εδώ:

size="3" face="Courier New">https://bit.ly/3fubOWy .