Σκρέκας: «Αιχμή ο πρωτογενής τομέας, για μια πιο παραγωγική Ελλάδα»

0
3

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, όπου προσκλήθηκε για να παρουσιάσει τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο διάστημα της υγειονομικής κρίσης, όπου έγινε σαφές ότι ο τριτογενής τομέας δεν αρκεί να διασφαλίσει ένα σταθερό επίπεδο ευημερίας για όλους τους Έλληνες και είναι αναγκαίο –πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας- πέρα από τον τουρισμό να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας και η μεταποίηση. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι πρέπει να πάμε σε μια πιο παραγωγική Ελλάδα, με αιχμή τον πρωτογενή τομέα που εμφάνισε τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο διάστημα αυτό.

Στη συνεδρίαση, στην οποία μίλησε επίσης και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, Κ. Μπαγινέτας, έγινε αναφορά και στις αυξημένες εξαγωγές που παρουσίασαν πολλά αγροτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Παράλληλα, ο Κώστας Σκρέκας εξήρε τη σημασία που έχει η οργάνωση των παραγωγών σε συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμούς που θα έχουν υγιείς βάσεις, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Τέλος, ανέφερε τους τρεις άξονες, στους οποίους δραστηριοποιείται η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει την προστασία των φυσικών πόρων και την μείωση του κόστους παραγωγής:

α) Μείωση του κόστους ενέργειας με κίνητρα για την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγροτική παραγωγή.

β) Την προετοιμασία ενός σχεδίου για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, που θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους άρδευσης.

γ) Την προώθηση των πρακτικών γεωργίας ακριβείας, ώστε να περιορισθεί η κατανάλωση νερού, λιπασμάτων και φαρμάκων, με προφανή οφέλη για το κόστος παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος.