Σταϊκούρας: 114.000 αιτήσεις για Επιστρεπτέα ΙΙ σήμερα το πρωί

0
4

Στις 114.000 έχουν φτάσει σήμερα το πρωί οι αιτήσεις κάθε μορφής επιχειρήσεων για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνοντας μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδης τους βουλευτές των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων την περίοδο του κορονοϊού.

Ο ΥΠΟΙΚ κάλεσε για μια ακόμα φορά τις τράπεζες να συγχρονίσουν τον βηματισμό τους με το ταχύ, όπως είπε, βηματισμό που έχει η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά το Ταμείο Εγγυοδοτήσεων.

Περίπου 1 δισ. σε δέκα μέρες

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δίνοντας στοιχεία για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν μόλις 403 εκατ. ευρώ, ενώ «σήμερα σε μόλις 7 εβδομάδες έχουν δοθεί 1,483 δισ. ευρώ». Για το εγγυοδοτικό είπε ότι οι τράπεζες έχουν στείλει για έγκριση 1.155 αιτήσεις από τις οποίες έχουν ήδη εγκριθεί οι 1143 και σήμερα αναμένετε να εγκριθούν και οι άλλες 12.

«Αυτό το εργαλείο αφορά κυρίως τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις όπως πχ την Aegean» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Έχουμε δώσει σχεδόν 1 δισ. σε λιγότερο από δέκα μέρες. Αν αυτό δεν είναι ταχύτητα τι είναι; Να πετάμε λεφτά απ’ τα παράθυρα».

Ο κ. Σταϊκούρας δίνοντας μια πρώτη εικόνα της επίδρασης των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ως τώρα για την στήριξη της αγοράς ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ εξαιτίας ακριβώς των μέτρων που πήραμε αυτά αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΕΜΗ , από τον Μάρτιο έκλεισαν 2.736 επιχειρήσεις λιγότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».

Δίνοντας στοιχεία για την στήριξη επιχειρήσεων, ατομικών επιχειρήσεων, Ελ. Επαγγελματιών ο κ. Σταικούρας αναφέρθηκε στις 52.490 που έλαβαν κατά μέσο όρο 11.500 ευρώ από την πρώτη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής.

Από τις 114.000 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής (παράταση έως τέλος εβδομάδας) οι 68.000 είναι ατομικές και οι 46.000 νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ «αποζημίωση ειδικού σκοπού έλαβαν 557.076 συμπατριώτες μας», ενώ με την παράταση που δόθηκε χθες εντάχθηκαν για αποζημίωση και άλλες 25.536 εργαζόμενοι. Για αποζημίωση το μήνα Μάιο εντάχθηκαν 250.685 ελεύθεροι επαγγελματίες