Σταϊκούρας: Παράθυρο για χαμηλότερα πλεονάσματα και τα επόμενα χρόνια

0
4

Την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των πλεονασμάτων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα γίνει ανά την ΕΕ λόγω της υγειονομικής κρίσης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο CNBC. Προανήγγειλε και μεγάλη μείωση του χρέους το 2021.

«Λαμβάνοντας υπ' όψιν όσα αποφάσισε πρόσφατα το Eurogroup, δεν έχουμε αυτούς τους στόχους το 2020 και θα συζητήσουμε ως Ευρώπη, στο Eurogroup, τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις για το 2021 και τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας στα υπόψη και την απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ΥΠΟΙΚ είχε προβεί σε παρόμοια τοποθέτηση και στη συνέντευξή του στο capital.gr. Είχε πει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει μείωση του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων όταν τελειώσει η δημοσιονομική «χαλάρωση» ανά την ΕΕ που θεωρεί πως θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη. «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων, όπως άλλωστε είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα και προ υγειονομικής κρίσης.

»Όλοι μας, βεβαίως, θα πρέπει να κινούμαστε στο πλαίσιο του ρεαλισμού, με γνώση των περιθωρίων της οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» επισήμανε τότε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε επίσης πως «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους ως αναλογία του  ΑΕΠ το 2020, θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση, αλλά θα έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση αυτής της αναλογίας το 2021», λέγοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Επιπλέον επισήμανε πως μία από τις κύριες αβεβαιότητες για το 2020 είναι η απόδοση της τουριστικής βιομηχανίας.

«Το ποσοστό ύφεσης του 2020 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του τουρισμού» ανέφερε ο Σταϊκούρας.