Τη μεγαλύτερη έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο από το 2014 πραγματοποίησε η Γερμανία

0
4

«Στροφές» ανεβάζει η Γερμανία στην έξοδό της στις αγορές με 10ετή ομόλογα, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσό εδώ και περίπου 6 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το Βερολίνο διέθεσε ομόλογα συνολικής αξίας 4,14 δισ. ευρώ, ωρίμανσης 10 ετών, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για τους τίτλους εμφανίστηκε πτωτική, με τις προσφορές να ξεπερνούν κατά λιγότερο από δύο φορές τη διαθέσιμη ποσότητα χρεογράφων.

Οι fund managers γνωρίζουν κατά πόσον τα ομόλογα θα πραγματοποιήσουν ράλι ή «βουτιά» το επόμενο διάστημα, δεδομένης της αβεβαιότητας για το δεύτερο κύμα του ιού και συνακόλουθα για τη μορφή της οικονομικής ανάκαμψης.

Η αγορά ωστόσο, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, assets σε πρωτοφανή κλίμακα διατηρεί μια κάποια «σπάνη» χρεογράφων στην αγορά, στηρίζοντας τις τιμές τους.

Οι αποδόσεις του Bund διατηρούνται σχετικά σταθερές στο -0,40%, ελάχιστα υψηλότερα από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, ενώ είχαν μειωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα-ρεκόρ τον Μάρτιο, στην κορύφωση της κρίσης του κορωνοϊού.

Παρά τις αρνητικές αποδόσεις, ωστόσο, οι traders ευελπιστούν να συνεχίσουν να κερδίζουν από τη διαπραγμάτευσή τους σε περιόδους κατά τις οποίες κυριαρχεί στην αγορά πνεύμα risk-off.

Όσοι διακρατούν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους πρακτικά πληρώνουν τη γερμανική κυβέρνηση για να τη δανείζουν.

Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ ενέκρινε εξάλλου σχεδιασμό για άντληση άλλων 62,5 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης χρέους για τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης της γερμανικής οικονομίας στη σύγχρονη ιστορία.

Τα νέα ομόλογα, με κουπόνι 0%, είναι λήξης Αυγούστου 2030.