Ανακοινώθηκε δέσμη νέων μέτρων ύψους 3,5 δισ. – Πόσο μειώνεται η προκαταβολή φόρου

0
3

Νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης:

– Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις, των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η μείωση της προκαταβολής φόρου θα κυμαίνεται από το 30% στο 70%.

– Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το τρίτο τρίμηνο του έτους. Όλες, δηλαδή, οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. 

– Μισή προκαταβολή θα καταβάλλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Συνολικά, πρόκειται για μία παρέμβαση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου.

– Τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτή θα αφορά πλέον και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Δηλαδή, ανθρώπους με εποχικά καταλύματα, σε δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου. Θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. "Είναι μία σημαντική ένεση ρευστότητας απολύτως αναγκαία για τις επιχειρήσεις, που θα προσπαθήσουν να κρατηθούν πάνω από το νερό και που χρειάζονται αυτή τη ρευστότητα", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

– Η επιδότηση κατά 60% από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" επεκτείνεται και για τον Αύγουστο και για τον Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο. Η παρέμβαση έχει ύψος περίπου 600 εκατομμύρια.

– Οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος. Είναι άλλα 600 εκατομμύρια.

– Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού. 

Στη διάρκεια της παρέμβασής του, στην "ώρα του πρωθυπουργού", ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:

– Η προστασία των ευάλωτων και η προστασία των θέσεων απασχόλησης είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και εκεί ρίξαμε όλο το βάρος. 

– Είχαμε όντως κάποια ζητήματα που αφορούσαν τη συγκεκριμένη εγκύκλιο που καθόρισε τις λεπτομέρειες του προγράμματος "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ". Αναρωτιέμαι όμως τι είναι καλύτερο. Να κλείσει εντελώς μία επιχείρηση ή να έχουμε ένα πρόγραμμα εκτάκτων καταστάσεων, που δίνει ευελιξία στις επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναδιατάξουν το εργατικό τους δυναμικό και να ξεπεράσουν μία έκτακτη κρίση; 

– Προσπαθούμε την εξωγενή ύφεση να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια. Και να θέσουμε τα θεμέλια για μία πιο γρήγορη ανάπτυξη, όταν βρεθεί το εμβόλιο κατά της πανδημίας και αφήσουμε πίσω μας αυτήν την υγειονομική περιπέτεια. 

– Η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη ύφεση στις χώρες της ευρωζώνης… η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο θα είναι δραματικές. Τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα. Δεν το κρύψαμε ποτέ… δεν κρύψαμε ποτέ ότι βιώνουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση και δεν κρύψαμε ποτέ τι μπορούμε να κάνουμε για να την απαλύνουμε. 

– Όσον αφορά στην απασχόληση; τον Ιούνιο η ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε 37.568 περισσότερες προσλήψεις. 8.000 περισσότερες από πέρυσι. Περισσότερες από τις μισές αφορούν θέσεις πλήρους εργασίας. Δεν ισχυρίζομαι ότι στη φάση που βρισκόμαστε η οικονομία μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον και για αυτό η κυβέρνηση κοιτάζει να φέρει πιο μπροστά ένα καινοτόμο πρόγραμμα που θα επιδοτεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πέραν της προσπάθειας που κάνουμε για να στηρίξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε μία απότομη αύξηση της ανεργίας. Δώσαμε έμφαση στην προστασία των θέσεων εργασίας και στο εισόδημα των εργαζομένων. 

– Σήμερα είναι μία καλή ημέρα συνολικά για την ανάπτυξη στη χώρα. 19 χρόνια από την ημέρα που έκλεισε το παλαιό αεροδρόμιο του ελληνικού θα γίνουν τα έργα για τη νέα επένδυση, με την προοπτική δημιουργίας του μεγαλύτερου μητροπολιτικού Πάρκου της χώρας, αλλά και μιας συνδυασμένης ανάπτυξης που θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας. Και εμείς είχαμε υποτιμήσει το βαθμό της περιπλοκότητας, των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Αλλά χάρη σε μία συστηματική δουλειά καταφέραμε να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και σήμερα η επένδυση αυτή να ξεκινά  συμβολίζοντας το πέρασμα από την παλαιά γκρίζα Ελλάδα του χθες σε μία πιο φωτεινή, σε μία πιο αισιόδοξη ανάπτυξη του αύριο. 

– Πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας μας είναι η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του κοινοβουλίου. Έχει αποκατασταθεί πλήρως η κοινοβουλευτική τάξη και η κοινοβουλευτική κανονικότητα παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας…Έχουν ψηφιστεί 81 νομοθετήματα και είναι πολύ σημαντικό ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μέλη της κυβέρνησης απάντησαν συνολικά σε 668 ερωτήσεις συναδέλφων βουλευτών…