Εκταμίευσε ο ESM το πακέτο δόσεων των 644 εκατ. ευρώ

0
3

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε σήμερα τη μη επιβολή αύξησης επιτοκίου στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, ως μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με το κέρδος για τη χώρα να αποτιμάται σε 103,64 εκατ. ευρώ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), παράλληλα, αποφάσισε να προχωρήσει στην εκταμίευση – μεταφορά στην Ελλάδα του πακέτου των δόσεων των 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που είχαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η πολιτική έγκριση σε επίπεδο Eurogroup τον Ιούνιο. Τα χρήματα θα οδεύσουν σε απομείωση του χρέους, έτσι ώστε εμμέσως να τονώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας

«Σύμφωνα με την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup τον Ιούνιο 2020, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στις απαραίτητες δράσεις προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικές με μεταρρυθμίσεις, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των πόρων που συνδέονται με την εκπλήρωση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία του Covid-19. Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα με αποφασιστικές και αποτελεσματικές δράσεις, τόσο όσον αφορά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όσο και ως προς τη λήψη των απαραίτητων οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης», αναφέρει στη σχετική δήλωσή του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, γενικός διευθυντής του ESM και διευθύνων σύμβουλος του EFSF.

Η μεταφορά των SMP/ANFA στην Ελλάδα ανά έξι μήνες μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, με βάση την εκπλήρωση των μετα-προγραμματικών δεσμεύσεων, αποτελεί κομμάτι της απόφασης που ελήφθη στο Eurogroup τον Ιούνιο του 2018.

Επόμενη δόση μπορεί να εκταμιευτεί σε έξι μήνες.