Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι αποσύρουν πλοία και «κατεβάζουν» tweet που μίλαγε για έναρξη ερευνών

1455
519

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο – «Κατέβηκε» το tweet της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ που υποστήριζε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνες – Αμετακίνητο στο λιμάνι της Αττάλειας το ωκεανογραφικό – «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση, η NAVTEX λήγει στις 2 Αυγούστου» λένε επιτελείς του υπ. Εθνικής Άμυνας
Διφορούμενα μηνύματα εκπέμπει η Τουρκία, καθώς, ενώ αποσύρει πλοία στο Αιγαίο, κλιμακώνει την επιθετική ρητορική, αυτή τη φορά μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.που προχώρησε στην ανάρτηση ενός προπαγανδιστικού tweet το οποίο λίγες ώρες αργότερα απέσυρε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προς τα πίσω στις βάσεις τους. Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικης Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου

Κι ενώ τουρκικά πλοία άλλαζαν γραμμή πλεύσης, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωνε μέσω twitter ότι το Oruc Reis ξεκινά έρευνες σε περιοχή «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», καθώς «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Σε νεώτερες αναρτήσεις, κι ενώ το τουρκικό πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας, η τουρκική πρεσβεία εγκαλούσε την Ελλάδα ότι παριστάνει πως η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων «σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της, που στηρίζονται στο Καστελόριζο», ενώ σημειώνει ότι η ύπαρξη θαλάσσιας ζώνης στο νησί «είναι απαράδεκτη. Η μαξιμαλιστική επιδίωξη της Ελλάδας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».

Λίγες ώρες αργότερα, το tweet απεσύρθη και σε νεώτερη ανάρτηση αναφέρεται ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

1455 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here