Η πανδημία γονατίζει τον ισπανικό τουρισμό

0
2

Μεγάλο πλήγμα για τον ισπανικό τουρισμό προκάλεσε η απόφαση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών να θέσει σε καραντίνα τους Βρετανούς τουρίστες που επιλέγουν την Ισπανία για τις διακοπές τους κατά την επιστροφή τους, περιλαμβάνοντας όλη τη χώρα σε αυτό το μέτρο, χωρίς διάκριση για τις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νησιά.

Η απόφαση ελήφθη λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή στην Καταλονία, τη Μαδρίτη και διάφορα ισπανικά τουριστικά θέρετρα. Σημειώνεται πως η Ισπανία είναι μακράν ο δημοφιλέστερος προορισμός των Βρετανών τουριστών. 

Η επιβολή νέας καραντίνας σε εκατομμύρια τουριστών που βρίσκονται ήδη στην Ισπανία κρίθηκε αναγκαία μετά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων περί νέου κύματος πανδημίας στη Βρετανία, η οποία είναι μια από τις βαριά πληττόμενες χώρες με πάνω από 28.000 νεκρούς.

Το μέτρο πλήττει ιδιαίτερα και τους βρετανικούς αερομεταφορείς, που υφίστανται χιλιάδες ακυρώσεις εισιτηρίων λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του Foreign Office. 

Χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας Andrew Flintham εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση περιέλαβε όλη την Ισπανία στο μέτρο της καραντίνας και δεν περιορίστηκε στην ηπειρωτική χώρα, καθώς στα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες Νήσους δεν παρατηρείται έξαρση της πανδημίας. Επίσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να συνεργαστεί στενά με τον ταξιδιωτικό κλάδο, καθώς τέτοιες αποφάσεις προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα στους ταξιδιώτες και ζημιά στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την ΑΒΤΑ, που πρότεινε να αρθούν οι κανόνες καραντίνας για πτήσεις σε ισπανικούς προορισμούς με χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων.

Η Γκλόρια Γκεβάρα, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών, επανέλαβε την πάγια θέση του Οργανισμού για τοπικούς περιορισμούς, διευκρινίζοντας ότι η καραντίνα είναι εξαιρετικά απογοητευτική για χιλιάδες παραθεριστές του Ηνωμένου Βασιλείου και καταστροφική για την τουριστική βιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία. Όπως ανέφερε:

«Η απαίτηση για τους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου που επιστρέφουν από την Ισπανία να μπουν για άλλη μια φορά σε καραντίνα 14 ημερών θα είναι εξαιρετικά απογοητευτική για χιλιάδες Βρετανούς παραθεριστές – και είναι καταστροφικό για την τουριστική βιομηχανία, τόσο στην Ισπανία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

»Αν και η υγεία και η ασφάλεια των ταξιδιωτών -καθώς και εκείνων που εργάζονται στον κλάδο ταξιδιών και τουρισμού- είναι υψίστης σημασίας, αυτή η κίνηση θα είναι ένα σκληρό πλήγμα για τους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Ισπανία, οι οποίοι τώρα θα αναγκαστούν να απομονωθούν όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

»Το WTTC πιστεύει ότι οι καραντίνες δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, σε μια εποχή που πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα ταξίδια, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα "Safe Travels", για να δώσουν ελπίδα ώστε να διασωθεί μέρος της καλοκαιρινής περιόδου του 2020.

»Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο τοπικών lockdowns αντί να κλείνουν τα σύνορα ολόκληρης χώρας. "Βάφοντας" ολόκληρη τη χώρα με το ίδιο πινέλο δεν ωφελεί κανέναν. Ενώ κατανοούμε την ανησυχία για προορισμούς όπως η Ισπανία με νέα κρούσματα COVID-19, η πλειονότητα της χώρας και των νησιών της, που είναι απίστευτα δημοφιλείς προορισμοί διακοπών, έχουν λιγότερα κρούσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενθαρρύνουμε τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει λύσεις που μειώνουν τον αντίκτυπο στους παραθεριστές και σε εκείνους των οποίων τα προς το ζην εξαρτώνται από τα ταξίδια και τον τουρισμό».

Η TUI ακύρωσε όλο το πρόγραμμα διακοπών από την Κυριακή έως τις 9 Αυγούστου στην ηπειρωτική Ισπανία, υπογραμμίζοντας ότι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά μπορούν να συνεχίσουν τα ταξίδια τους εφόσον δεχθούν να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Η απόφαση φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών Σαπς, αφού ελήφθη μάλλον εν αγνοία του και ενόσω ο ίδιος βρίσκεται στην Ισπανία για διακοπές, με αποτέλεσμα να πρέπει να μπει τώρα και ο ίδιος σε καραντίνα. 

«Πολλοί υπουργοί θα γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα επιβολής καραντίνας σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία. Όμως προφανώς κανείς δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει τον Σαπς» δήλωσε η βουλευτής των Εργατικών Άμποτ.