ΗΠΑ: Αισθητή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο λόγω έξαρσης των κρουσμάτων

0
3

Η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ έπληξε εκ νέου την καταναλωτική εμπιστοσύνη των Αμερικανών στις αρχές Ιουλίου, σε μια ακόμη ένδειξη ότι πιθανότατα η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, ή ενδεχομένως και να οδηγήσει σε μακροβιότερη ύφεση.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιούλιο στις 73,2 μονάδες από τις 78,1 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Τα τελικά στοιχεία θα δημοσιευθούν σε δύο εβδομάδες.

Η υποχώρηση έφερε τον δείκτη κοντά στο χαμηλό του, εξαλείφοντας σχεδόν το σύνολο της ανόδου που καταγράφηκε τους προηγούμενους δύο μήνες.

Σημειώνεται ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας ενίσχυσε το αίσθημα των Αμερικανών τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου, ωστόσο η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση.

Η Καλιφόρνια εξάλλου την τρέχουσα εβδομάδα έλαβε εκ νέου αυστηρά μέτρα περιορισμού λόγω της έξαρση της πανδημίας.

Υποχώρηση κατέγραψε επίσης ο υποδείκτης των τρεχουσών συνθηκών, που διολίσθησε στις 84,2 μονάδες από τις 87,1 μονάδες τον Ιούνιο.

Αντίστοιχη εικόνα εμφάνισε και ο υποδείκτης των μελλοντικών προσδοκιών, για το επόμενο εξάμηνο, που επίσης υποχώρησε στις 66,2 μονάδες από τις 72,3 μονάδες προηγουμένως, ήτοι λίγο υψηλότερα από το επίπεδο των 65,9 μονάδων που βρέθηκε τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έξαρση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε Καλιφόρνια, Τέξας, Φλόριντα και άλλες πολιτείες απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη και να αντιστρέψει τη δυναμική που αναπτύχθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο καθώς άρχισαν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί που είχαν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας.

Παρότι δε η επανεκκίνηση των οικονομιών σε Νέα Υόρκη, Νιού Τζέρσι και ορισμένες ακόμη πολιτείες που είχαν πληγεί σοβαρά αλλά πλέον ο ιός εμφανίσει σημάδια επιβράδυνσης θα βοηθήσει να περιοριστεί το οικονομικό πλήγμα, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να μην είναι αρκετό ώστε να εμποδίσει την οικονομία των ΗΠΑ να βυθιστεί ξανά σε ύφεση.