Lagarde: Εξαιρετικά αβέβαιη η οικονομία

0
3

Η οικονομική δραστηριότητα παραμένει πολύ πιο χαμηλή σε σύγκριση με τα προ κορονοϊού επίπεδα παρά τη σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από την ισχύ της ανάκαμψης είναι πολύ υψηλή, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα έως ότου δει το outlook του πληθωρισμού να προσεγγίζει τον στόχο του "κάτω αλλά πλησίον του 2%", με την υποτονική ζήτηση να ασκεί καθοδική πίεση στον πληθωρισμό.

Το ύψος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορονοϊού παραμένει στα 1,350 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ παράλληλα θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ.

"Η άφθονη ρευστότητα παραμένει απαραίτητη", δήλωσε η Lagarde, με την ανάκαμψη να είναι "άνιση κατά μήκος χωρών και κλάδων".

Η αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας υποσκάπτει τη ζήτηση για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ καλωσορίζει το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.