Λαγκάρντ: Δεν θα πόνταρα σε συμφωνία στις 18 Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τις πολύ χαμηλές πιθανότητες εύρεσης μιας πρώτης πολιτικής συμβιβαστικής λύσης για το θέμα του νέου σχεδίου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Ιουλίου γνωστοποίησε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στους Financial Times. Προανήγγειλε μάλιστα -εμμέσως- μία νέα συνοδό πριν το τέλος Ιουλίου.

Ουσιαστικά, οι ηγέτες της ΕΕ αναζητούν μία συμβιβαστική λύση για το σχέδιο με τα κράτη του Βορρά να πιέζουν για διετή αντί για τετραετή διάρκεια του "πακέτου" δανείων και επιδοτήσεων (κάτι που θα καταστήσει, αν περάσει ως θέση, πολύ δύσκολη την πλήρη εφαρμογή του), αλλά και για την εισαγωγή όρων και προϋποθέσεων που θεωρούνται δυσβάσταχτες και μη ανεκτές για κράτη όπως η Ελλάδα, όπως πρόσφατα κατάστησε σαφές και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, ένας συμβιβασμός εντός του Ιουλίου, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι πάρα πολύ σημαντικός. Και τούτο προκειμένου να προχωρήσουν οι επόμενες διαδικασίες ενεργοποίησης του εν λόγω πακέτου οι οποίες είναι χρονοβόρες και "οδηγούν" νομοτελειακά στο 2021.

Ο συμβιβασμός είναι σημαντικός και για να αποκατασταθεί το "κλίμα", δηλαδή για να υπάρξει μία αισιοδοξία για τη ροή χρηματοδότησης προς τα κράτη – μέλη. Ακόμη και αν το "χρήμα" αργήσει, μετά τη συμφωνία θα είναι πλέον δεδομένο πως… θα έρθει νωρίς το 2021 και όχι προς το β΄ εξάμηνο με αποτέλεσμα, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, να μπορούν οι κυβερνήσεις να προγραμματίσουν μέτρα στήριξης αλλά και να σχεδιάζουν τα πλάνα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε στους FT πως «δεν θα πόνταρα τα πάντα στην 18η Ιουλίου» αναφερόμενη στην Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα στις 17-18 Ιουλίου αλλά «θα έδινα ένα περιθώριο έως το τέλος του μήνα για να διασφαλίσω ότι θα υπάρχει ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα» και πρόσθεσε πως μία συμφωνία θα είναι "game changer" για την ΕΕ και ειδικά για τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση,  ειδικά αν η συμφωνία βασισθεί κυρίως σε επιδοτήσεις και όχι σε δάνεια.

Επιπλέον η κ. Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι δεν θα προβεί σε νέα μέτρα στήριξης στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας επισημαίνοντας ότι «έχουμε κάνει τόσα πολλά που πρέπει για να αποτιμήσουμε προσεκτικά» το αποτέλεσμά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ είπε πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Επισήμανε και πως κάποια κράτη έχουν μεγαλύτερη διάθεση να συνεργασθούν για μία λύση από κάποια άλλα.