Μακρόν: Νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας της Γαλλίας ύψους 100 δισ. ευρώ

0
1

Την εκπόνηση νέου πακέτου τόνωσης της γαλλικής οικονομίας ύψους 100 δισ. ευρώ ανακοίνωσε  ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου αναζωογονήσει την έχουσα δεχτεί βαρύτερο πλήγμα από τον κορονοϊό δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι πόροι, οι οποίοι θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα σχέδια ενίσχυσης των κλάδων του τουρισμού, της αεροδιαστημικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας θα έχουν ως στόχο «την βιομηχανική, οικολογική, τοπική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάκαμψη» της χώρας, τόνισε ο κ. Μακρόν.

«Έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να σκεφτόμαστε με μακροπρόθεσμούς όρους», είπε. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να έχουμε χτίσει μια διαφορετική χώρα σε 10 χρόνια από σήμερα».

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξή του μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της πτώσης της Βαστίλης, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σημείωσε ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει τα οικονομικά πλήγματα που επέφερε στη χώρα του ο κορονοϊός ως μια ευκαιρία για επένδυση σε κλάδους που θα κάνουν τη διαφορά στο μέλλον.

Παράλληλα, απέφυγε να δεσμευθεί για το κατά πόσον θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας το φθινόπωρο με ειδικούς προνομιακούς όρους για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, συν 100.000 θέσεις επί πληρωμή για όσους θέλουν να παράσχουν υπηρεσίες μέσω του κράτους μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους θα μπορούν να επωφεληθούν από προσωρινές φοροαπαλλαγές, τόνισε ο Εμ. Μακρόν.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναβάλει την εμβληματική για τον ίδιο μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος για μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2022, επέμεινε ωστόσο ότι η τελευταία είναι αναγκαία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ εκτιμά ότι το 2020 η ύφεση στη χώρα θα αγγίξει το 11%, ενώ θα χαθούν περί τις 800.000 θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι υποστηρίζει την επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους από τον Αύγουστο.

Κατέληξε επίσης λέγοντας ότι σύντομα όλοι οι αστυνομικοί και χωροφύλακες θα φέρουν ατομικές κάμερες, προκειμένου να κατακτηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη μεταξύ αστυνομικών αρχών και πολιτών.